Kisvárdán ismét összegyűlnek a magyar színházak

2021.06.18. 07:20

Ma este 18 órakor a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Füst Milán Boldogtalanok című versenyelőadásával megnyílik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. Ez már 33. alkalom, hogy a Nyírség homokbuckáira épült településen határon túli színházak sokszínű előadásai mutatkoznak be és versenyeznek egymással: június 18. és 26. között 3 helyszínen.

A színpadon Arad, Beregszász, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kassa, Kolozsvár, Komárom, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szabadka, Székelyudvarhely és Zenta színművészei láthatók, a magyarországi társulatok közül soproni, komáromi, váci, budapesti, kisvárdai és dunaújvárosi színház és műhely érkezik produkcióval.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Henrik Ibsen Nóra című drámájával érkezik Nagy Botond rendezésében. Az előadást – amely a versenyprogram részeként június 22-én, kedden este 9 órától látható a kisvárdai Zsinagógában – tavaly a Román Színházi Szövetség (UNITER) a Legjobb rendezés és a Legjobb látvány kategóriájában is díjra jelölte.

A színház tájékoztatójából kiderül (Fischer Botond a Helikon irodalmi folyóiratban megjelent kritikája alapján), hogy Nagy Botond

az a fajta rendező, akinek markáns, könnyen felismerhető, saját világa van. Van egy hangulat, sőt konkrét technikai védjegyek, audiovizuális közeg, attitűd, ami jellemző rá. Rancz András látványtervező pedig valami elképesztő módon tágítja ki a színpadi vizualitás kereteit a vetített díszlettel. Itt az érzékszerveink által »állított« valóság oldódik fel, erre pedig szükség van, mikor a patriarchalitás evidenciáit kell leépíteni. Mert a legnagyobb hatalom ez a valóság, amibe bezár minket a szocializáció és végső soron a testünk. A tét, amit a kolozsvári Nóra bevállal, nagyon nagy: ennek a megbontása.

Az előadás szereplői: Bodolai Balázs, Pethő Anikó, Albert Csilla, Váta Lóránd, Viola Gábor, Kántor Melinda és Tőtszegi Zsuzsa.

(A Nóra című előadást a kolozsvári nézők 2021. június 19-én és 27-én este 7 órától tekinthetik meg a színház stúdiótermében.)