A szuezi válság után itt az újabb botrány

A pandémia hírei percről percre az Indexen

Patthy Loránd Imre
Ágoston Zoltán
Kurkó Gyula
2021.06.20. 20:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Öthetes kutatás után vasárnap megtalálták a szélsőjobboldali elveket valló Jürgen Conings katona holttestét, aki májusban eltűnt, miután megfenyegette a belga járványvédekezést vezető belga virológust. A hatóságok szerint Conings öngyilkosságot követhetett el – közölte a belga sajtó vasárnap.

    A különleges katonai kiképzést kapott férfi megtalálására május 17-én indult hajóvadászat Belgiumban. Conings aznap ugyanis több fegyvert tulajdonított el egy laktanya fegyverraktárából, előzőleg pedig

    MEGFENYEGETTE AZ ORSZÁG LEGISMERTEBB VIROLÓGUSÁT, A BELGA JÁRVÁNYVÉDEKEZÉST VEZETŐ MARC VAN RANSTOT.

    Conings holttestére az ország észak-keleti felében található Dilserbos melletti erdőben talált rá egy vadász vasárnap reggel. A halott mellett lőfegyvert, baltát, zsebkést és lőszert talált. A belga sajtó szerint a kiérkezett hatóságok megerősítették a halott személyazonosságát, valamint megállapították, hogy halálát a fejet ért lőtt seb okozta. Az öngyilkosság elkövetését további vizsgálatoknak kell igazolniuk.

    Az Irakot és Afganisztánt is megjárt Conings hátrahagyott levelei és üzenetei alapján a hatóságok korábban arra a következtetésre jutottak, hogy a virológus mellett tucatnyian, köztük jogászok és ügyvédek is a célpontjai lehetnek. Van Ranstot és családját ismeretlen helyre költöztették, mások lakása előtt állandó rendőri jelenlétet rendeltek el.

    A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) javaslatára az ország észak-keleti, Limburg nevű tartományának egyes területein a terrorfenyegetettség szintjét a négyfokozatú skálán a hármas fokozatra emelték május végén, a tartomány több mecsetje is megerősített katonai védelemben részesült, amit Coning szélsőjobboldali nézeteivel indokoltak.

    Belgiumban szélsőségesek Facebook-csoportot hoztak létre, és több alkalommal rokonszenvtüntetést szerveztek a gyakran Robin Hoodnak nevezett, az árulók és zsarnokok meggyilkolását ígérő szökött katona támogatására.

    A belga sajtó vasárnapi beszámolója szerint Conings rokonai lehetetlennek nevezték, hogy a katona öngyilkos lett volna és további vizsgálatot követeltek. Marc van Ranst részvétét fejezte ki a katona családjának.

  • A korábbi évekre jellemző 80 ezer fős közönség helyett 10 ezer embert engedtek be a háromnapos leicestershire-i rock- és heavy metal fesztiválra, a Downloadra, amelynek a fő szervezője, Melvin Benn a PA brit hírügynökségnek azt mondta, itt a százszázalékos bizonyíték, hogy ezeket a rendezvényeket biztonságosan meg lehet rendezni a távolságtartási szabályok betartása nélkül is.

    A háromnapos fesztiválra csak negatív PCR-teszttel lehetett bemenni. Ottalvós buli volt, aki belépett a rendezvény területére, három napig nem mehetett ki. 

  • A hét végére vesztegzár alá helyezett Lisszabonban a koronavírussal fertőzöttek több mint hatvan százalékánál az elsőként Indiában felfedezett, úgynevezett delta-vírusvariánst mutatták ki – közölte vasárnap a Público című helyi lap a portugál egészségügyi hatóságra (Insa) hivatkozva.

    A portugál fővárost a delta-mutáció aggasztó terjedése miatt péntek délutántól hétfő reggelig lezárták. Ez idő alatt a helyi lakosok csakis nyomós indokkal hagyhatják el Lisszabon térségét, és a beutazás is csupán kivételes esetben engedélyezett. A portugál hatóságok várhatóan hamarosan döntést hoznak arról, hogy a vesztegzárat megismétlik-e a jövő hét végén – írja az MTI.

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint Portugáliában az elmúlt két hétben százezer lakosra átlagosan kilencven koronavírus-fertőzött jutott. A delta variánst főleg a fővárosban és környékén mutatták ki, míg az ország északi felében az elsőként Nagy-Britanniából jelentett alfa-mutáció a domináns, és az ottani esetek mintegy nyolcvan százalékáért ez felelős.

    Portugáliában a negyedik egymást követő napon több mint ezer fertőzöttet mutattak ki. Ugyanakkor a tízmilliós ország lakosságának nagyjából negyedét már immunizálták. Az elmúlt napokban a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is enyhén növekedett, ugyanakkor nem volt észrevehető emelkedés a halálos áldozatok számában.

    A járvány kitörése óta Portugáliában 864 109 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 17 062-en hunytak el a vírus okozta kór szövődményeiben.

  • Az ugandai olimpiai küldöttség egyik tagja szolgáltatta az első pozitív koronavírustesztet azok közül, akik megérkeztek a nyárra halasztott ötkarikás játékok helyszínére, Japánba.

    A japán kormány vasárnap közölte, hogy az ugandai küldöttség tagjait megérkezésük után a Narita nemzetközi repülőtéren a protokollnak megfelelően tesztelték, és egyikük esetében pozitív lett az eredmény. A nem nevesített sportolóval kapcsolatban kiemelték, hogy nem hagyta el a repülőteret. Hozzátették: a küldöttség további nyolc tagja viszont busszal a befogadó városba, az oszakai prefektúrában lévő Izumisanóba ment. Ott az ökölvívásban, súlyemelésben és úszásban érdekelt sportolókat naponta tesztelik, míg a város polgármestere arra kérte őket, hogy egyelőre ne eddzenek.

    A japán Kyodo hírügynökség szerint a pozitív tesztet produkáló ugandait – csakúgy, mint társait – az utazás előtt beoltották, és 72 óránál nem régebbi negatív eredménnyel is rendelkezett. A csapat indulása viszont három napot csúszott, mert Ugandában emelkedik a napi fertőzéses esetek száma.

    Az ausztrál softballcsapat után az ugandai a második küldöttség, amely megérkezett Japánba az olimpiára.

  • Ukrajnában tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, vasárnapra ötszáznál kevesebb új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma jóval kevesebb volt az előző napokénál, viszont velük együtt a járvány tavaly márciusi kezdete óta elhunytak száma mostanra meghaladta az 52 ezret – írja az MTI.

    A hivatalosan közölt vasárnapi adatok alapján az elmúlt napon 479 új esettel 2 229 523-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 370-nel kisebb a megelőző napiénál. A csökkenés oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Az új típusú koronavírus okozta Covid–19 betegség szövődményeiben elhunytak száma is jóval alacsonyabb volt a megelőző napokhoz képest: vasárnapra 24-en hunytak el, míg az előző napon negyvenen, az azt megelőzőn pedig ötvenen. A járvány kitörése óta elhunytak száma mostanra 52 016-ra emelkedett.

    Eddig 2 151 463-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon 755-en, az aktív betegek száma így tovább csökkent háromszázzal 26 044-re. Kórházba 544 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint az előző napon, amikor számuk 571 volt. A legtöbb új beteget, 91-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

    Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 700 711-en kapták meg valamely védőoltás első, 355 790-en a második dózisát is. Pénteken 67 101 embert oltottak be Ukrajnában.

  • Ötszázezer adag Sinopharm-vakcinát kapott Vietnám a kínai kormánytól adományként a koronavírus-járvány ellen. Az eddig túlnyomórészt sikeresen védekező ázsiai országban igyekeznek az oltási kampány felpörgetésével elejét venni a fertőzés további terjedésének – írta a The Guardian. A 98 milliós lakosságú ország június elején adott vészhelyzeti engedélyt a kínai vakcinának. 

    A vakcinákat a Vietnámban élő kínai állampolgárok, a kínai munkavállalást vagy tanulást tervező vietnámiak mellett a két ország határvidékén élők oltására tervezi felhasználni az egészségügyi minisztérium. 

    Vietnámban a márciusban elindított oltási kampány eddig a közel 4 millió adag megrendelt AstraZeneca-vakcinára támaszkodott. A hivatalos adatok szerint eddig 2,9 millióan kaptak legalább egy oltást, és 115 315-en már a második adagon is túl vannak.

  • Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint csak idő kérdése, hogy Szlovákiában is megjelenjen a koronavírus delta-variánsa. Szerinte ha nyáron nem viselkedünk felelősségteljesen, nem kizárt, hogy ősszel újabb lezárás vár az országra – írja az Új Szó.

    A Magyarországgal szomszédos Szlovákiában egyelőre nem mutatták ki a koronavírus delta-variánsát, azonban a miniszter szerint ez csak idő kérdése. Hozzátette: a megfelelő szervek, hatóságok igyekeznek minden olyan esetet kivizsgálni, amikor az érintett személy magas veszélyfokú országból tér vissza Szlovákiába.

    A probléma azonban az, hogy azok az emberek, akik nem zöld országból érkeznek haza, nem jelentik ezt, vagy hazudnak arról, honnan érkeztek

    – mondta a politikus. Szerinte a delta-variáns szlovákiai megjelenése nagyban függ az emberek felelősségteljes hozzáállásától.

  • Azokat is megfertőzheti az új koronavírus delta-variánsa, akik régen kapták meg a védőoltást – jelentette ki Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Rosszija 1 televíziónak, miközben Oroszországban az új esetek száma már harmadik napja meghaladja a 17 ezret.

    Már egy új variánssal, az indiai variáns újabb mutációjával van dolgunk. Az úgynevezett deltával, amely agresszívabb és súlyosabb a korábbinál. Gyorsabban fertőz, és gyorsabban hatol be a szervezetbe. Az immunitás szintjének kétszer olyan magasnak kell lennie, mint a vuhani esetében, hogy védettek legyünk az indiai változattal szemben

    – mondta Szobjanyin az MTI tudósítása szerint. Hozzátette:

    Azok az emberek, akik a kínai koronavírus korábbi változatától nem betegedtek volna meg, ma megbetegedhetnek. Újbóli megbetegedéseket is látunk azoknál, akiket már beoltottak. Ők nincsenek sokan, mégis úgy látszik, hogy akiket régen oltottak be, azok védettsége csökken, a titerek csökkennek, ezért sokaknál valószínűleg szükség van az újraoltásra.

    A titer az a laboratóriumi teszt, amely a vérben lévő antitesteket, és ezzel az immunitást méri.

    A moszkvai polgármester szerint a fővárosban eddig másfél millióan kapták meg a védőoltás mindkét komponensét. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 144,8 millió tesztet végeztek el.

  • Egészségügyi tisztviselők jelentése szerint Kínában vasárnap meghaladta az egymilliárdot a beadott oltások száma – írja a Guardian. A bejelentés azok után jött, hogy az AFP szerint pénteken két és fél milliárd volt a beoltottak száma a világon.

    Az országban lassan indult meg az oltakozás, és súlyosbította a helyzetet, hogy az oltás körül kipattant visszaélések számos állampolgár ellenszenvét váltották ki.

    Peking számításai szerint az összlakosság 40 százaléka megkapja az oltást június végéig. Sok tartomány a koronavírus-járvány megfékezése miatt ingyenessé tette az oltakozást, és ajándék kuponokat kínál az embereknek.

  • Másfél hónapig nem kapott érdemi segítséget az az olasz lobogó alatt hajózó teherhajó, amelynek kapitánya kihajózás után két nappal a fedélzetre lépés feltételeként bemutatott negatív teszt ellenére lett súlyos beteg, majd belehalt a koronavírus-fertőzésbe. A kapitány március 27-én repült Triesztből több átszállással Dél-Afrikába, majd a hajó április 1-jén hagyta el Durban kikötőjét.

    Másnap kezdett tüneteket mutatni, öt nappal később már az ágyból sem tudott felkelni, egy matróz hozott neki ételt és gyógyszert. A helyzetet súlyosbította, hogy kapitányként ő volt a felelős a teljes legénység orvosi ellátásáért is, külön egészségügyi személyzet nem volt a hajón. A hatodik napon belehalt a fertőzésbe a 61 éves tiszt – írta a CNN.

    Az ötezer konténer szállítására alkalmas teherhajó, az MV Ital Libera kapitány nélkül maradt a nemzetközi vizeken úgy, hogy a holttest tárolására alkalmas helyiséggel nem rendelkezett, ezért egy raktárhelyiségben szállították a halottat. A legénység pedig potenciális járványkitöréssel nézett szembe. Ezt követően hat hétig állt az indonéz főváros, Jakarta előtt, mert nem találtak olyan kikötőt, amely fogadta volna őket, hogy átadhassák a családnak a holttestet. Végül júniusban sikerült hazaszállítani a családnak Olaszországba.

    A gyászoló család vizsgálatot és válaszokat követel, az eset pedig ismét ráirányította a figyelmet a tengerészek járvány alatti élet- és munkakörülményeire. A hajó ugyanis a Szuezi-csatornát eltorlaszoló Ever Given tulajdonosához, a tajvani Evergreen Hajózási Társasághoz tartozik, amely ráadásul visszautasította a kapitány feleségének segítségkérését. A család ugyanis, amikor észrevette, hogy egyre romlik Angelo Capurro állapota, kérvényezte, hogy a férfi mielőbb kaphasson valódi orvosi ellátást a legközelebbi kikötőben.

    Amikor a kapitány április 13-án elhunyt, a hajó három napra járt Szingapúrtól. Viszont az olasz külügyminisztérium és számos nagykövetség közbenjárására sem találtak olyan kikötőt hetekig, ahová beengedték volna a hajót, hogy megoldható legyen a holttest hazaszállítása. Szingapúr, Indonézia, Malajzia, Thaiföld, Vietnám, Dél-Korea, a Fülöp-szigetek és Dél-Afrika is a hajón kitört járványgócra, illetve a járványvédelmi korlátozásokra hivatkozva tagadta meg a kikötést, illetve a maradványok elszállítását. Végül a jakartai kikötőben töltött kéthetes karantént követően sikerült új kapitányt juttatni a hajóra.

    A hajó végül június 14-én tért vissza az olaszországi Taranto kikötőjébe. A gyászoló család pedig 900 kilométert autózott, hogy átvegye, majd végső nyugalomra helyezze a családfőt.

  • Száz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, amire hónapok óta nem volt példa, miközben folyamatosan nő a beoltottak aránya a nyugat-balkáni országban – adta hírül az MTI. Az oltakozás azonban lassabban halad a vártnál.

    Korábban az ország vezetése annak a reményének adott hangot, hogy június 21-ig a felnőttkorú lakosság hatvan százalékát beoltják. A legfrissebb mutatók szerint eddig Szerbiában valamely vakcina legalább első adagját a felnőtt lakosság 44,42 százaléka, mindkét adagját pedig 41,13 százaléka kapta meg. Aleksandar Vucić elnök szerint az alacsony oltakozási kedv mögött különböző összeesküvés-elméletek állnak.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 89-cel 715 693-ra, a járvány halálos áldozatainak száma héttel 6997-re emelkedett.

  • A Fülöp-szigetek negyvenmillió vakcináról kötött megállapodást a Pfizer–BioNTech gyártóval – írja a Telegraph. Manila eddig már öt gyártótól kapott összességében 113 millió dózist, 26 millió Sinovacot, 10 millió Szptunyik V-t, 20 millió Modernát és 17 millió AstraZenecát.

    A délkelet-ázsiai országban a térségben az egyik legmagasabb a fertőzöttek száma, 1 353 220, az elhunytaké pedig 3538.

  • Pozitív lett a koronavírustesztje egy tokiói olimpiára érkező ugandai atlétának– írja a The Guardian. A korábban beoltott sportolók közül az ugandai csapat az első, amelyben valaki pozitív tesztet produkált a férficsapatok közül.

    Korábban az ausztrál softballválogatottnál mutattak ki pozitív tesztet. Érdekesség, hogy a tokiói Narita reptéren landoló csapat tagjait AstraZenecával oltották be, és Japánba indulásuk előtt még negatív volt a tesztjük.

    A Japánba utazókra alapesetben kéthetes karantén vár, kivételt ez alól csak az ötkarikás játékokra érkező csapatok képeznek.

    A 44 milliós Ugandában a worldometer adatai alapján eddig 70 176 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 626 ember halt meg.

  • A világon 178 127 821 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 857 954 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 177 761 738 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 849 385 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 537 971 fertőzött volt eddig a napig, és 601 740-en haltak meg.
    • Indiában 29 823 546 fertőzöttet és 385 137 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 17 883 750 fertőzöttről és 500 800 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 817 272 fertőzöttet és 110 886 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 365 208 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 122.
    • Oroszországban 5 237 847-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 126 761-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 636 991 a fertőzöttek száma, és 128 234-en haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 258 394 a fertőzöttek és 88 742 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 252 095 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 253.
    • Spanyolországban 3 757 442 fertőzöttet és 80 652 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 729 597 a fertőzöttek száma, 90 390 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 878 634 fertőzöttet és 74 823 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Jason Kelk tavaly március végén került a nyugat-yorkshire-i St. James Kórházba. A 49 éves férfi hősiesen küzdött a Coviddal szemben, 14 és fél hónap után arra kérte az orvosokat, hogy függesszék fel a kezelését. Pénteken egy hospice-házba szállították, ahol a halála előtti utolsó órákat a családja mellett töltötte – írja a Daily Star.

  • Az olimpiai szervezők fontolgatják, hogy megtiltsák az alkohol fogyasztását az olimpiai faluban a növekvő koronavírus-fertőzésszámok miatt – írja a CBS Sport. Végleges döntés a hónap végén várható.

    A felkelő nap országában június 20-ig rendkívüli állapot van érvényben. Hogy meghosszabbítják-e a kényszerintézkedéseket, még nem tudni.

    Japánban, mint ahogy arról korábban az Index is beszámolt, rendkívül nagy az olimpia elutasítottsága. Egy májusi közvélemény-kutatás szerint a japánok több mint nyolcvan százaléka ellenzi a tavaly koronavírus miatt elhalasztott olimpia megrendezését.

    Az ötkarikás játékok július 23-án kezdődnek, és augusztus 8-ig tartanak.

  • Washington korábban 750 ezer vakcinát tervezett adományozni az országnak, azonban nemrég Joe Biden bejelentette, hogy 80 millió vakcinát szán szétosztani a világ szegényebb országai között, így további extra készletek szabadultak fel. Nem csak az Egyesült Államok próbál segíteni: Japán korábban már 1,24 millió AstraZenecát küldött a 23 milliós országnak.

    A Telegraph beszámolója szerint Washington ezzel a lépéssel növelni kívánja a geopolitikai befolyását a Kínával folytatott versenyben. Bár az Egyesült Államok és Tajvan között hivatalosan nincsenek diplomáciai kapcsolatok, Washington régóta az egyik fő támogatója Tajpejnek.

  • A jövő hónaptól kezdve engedélyezik Angliában és Walesben a nyilvános polgári esküvői szertartások megtartását – írja a BBC

    Az enyhítések nyomán már hétfőtől megemelik az esküvőkön részt vevők számát, illetve konzultációt indítanak a kérdés megvitatására. A járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani, ideértve a távolságtartási rendelkezést és a kötelező maszkviselést is.

    A BBC cikke emlékeztet: esküvői ceremóniákat a két országban 1994-ig kizárólag templomban és anyakönyvi hivatalokban lehetett tartani.

  • Olaszország gazdasági és politikai újraindulását, valamint a jobboldal egységét hirdette szombaton Rómában a járvány utáni legelső utcai pártdemonstráción Matteo Salvini, a Liga elnöke – adta hírül az MTI. A Liga többezres megmozdulása az Első Olaszország, szép, szabad és igazságos címet kapta. A római belvárosban, az Igazság szájánál rendezett demonstráció színpada egy kitárt ablakot idézett a járvány utáni újraindulás jelképeként.

    Matteo Salvini kitért a magyar válogatott tegnapi mérkőzésére is, a magyar gól után gratulált. Hajrá, Magyarország! – buzdított. Később a pódiumról a tömegtől kérdezte a budapesti eredményt. Az MTI-nek azt mondta: közel érzi magához Magyarországot, mivel a két országot

    nemcsak az azonos nemzeti színek kötik össze, hanem a családügyi, az adózási és a biztonságpolitika is, melyekben Magyarország példát mutat.

  • Ezrek tüntettek szombaton Jair Bolsonaro brazil elnök kormánya és járványpolitikája ellen – adta hírül az MTI. A G1 brazíliai hírportál beszámolója szerint az emberek Brazíliavárosban és 14 másik tartományi fővárosban vonultak utcára Bolsonaro lemondását, több vakcinát és gazdasági támogatást követelve. Az éhezés felszámolása, a környezet védelme és az őslakosok jogai mellett is szót emeltek.

    Brazília az egyik legfertőzöttebb ország, több mint 17,8 millió koronavírusos esetet regisztráltak. Az egészségügyi minisztérium szombaton bejelentette, hogy elérte a félmilliót a Covid–19 áldozatainak száma. Az elmúlt héten naponta átlagosan kétezren vesztették életüket a járványban Brazíliában.

    Bolsonaro a járvány kezdetétől fogva nem vette komolyan a veszélyt, és gazdasági érdekekre hivatkozva ellenezte a korlátozásokat, nemrég pedig a vakcinák hatékonyságát kérdőjelezte meg. Egy parlamenti bizottság jelenleg azt vizsgálja, hogy megfelelően kezelte-e a brazil elnök az egészségügyi válságot.

  • Öt rendőr megsérült, amikor a franciaországi Redonban a hatóságok feloszlattak egy illegális pénteki rave-partit, amelyre 1500 ember ment el. Az összetűzésekben egy bulizó, egy 22 éves férfi elveszítette a kézfejét – derül ki az AFP hírügynökség híréből.

    A rendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget, amelyben mindenki megszegte az éjjel 11 órakor hatályba lépő kijárási tilalmat. Több mint 7 órán át tartott az erőszak, 400 rendőrt vezényeltek ki a bulizók megfékezésére. A helyi prefektus, Emmanuel Berthier közlése szerint szombaton öt embert vettek őrizetbe, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt vizsgálat indult. Két sérült rendőrt kórházba kellett vinni.

  • Hosszú sorok kezdtek el kígyózni szombaton több londoni stadion előtt is, amelyet oltóközponttá alakítottak át, hogy a 18 év feletti britek közül minél többen megkapják a koronavírus elleni vakcinát – írja a The Guardian.

    Ilyen klinika nőtt ki a London Stadium, a Chelsea FC arénája, a Stamford Bridge, a Tottenham Hotspur FC stadionja és a Selhurst Park, a Crystal Palace otthona területén. A Stamford Bridge-en hatezer adag Pfizert adnak be főleg olyanoknak, akik még nem kaptak egy oltást sem.

  • A jövő héttől a jelentkezők kiválaszthatják, a koronavírus elleni vakcinák közül melyikkel szeretnék beoltatni magukat – jelentette be Janez Janša szlovén kormányfő szombaton pártja, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) tisztújító kongresszusán. Az elnöki tisztségre ő az egyetlen jelölt a pártban, amelyet 1993 óta vezet.

    Janša kiemelte, kulcsfontosságú, hogy elérjenek egy olyan szintű átoltottságot, amellyel biztosítani tudják az immunitást és a normális életet nemcsak a nyáron, hanem őszre is.

    Szlovéniában mRNS-alapú vakcinákkal, Pfizer/BioNTechkel és Modernával, valamint vektoralapú oltóanyagokkal, AstraZenecával és Johnson & Johnsonnal oltanak, de a kormányfő szerint az mRNS-alapú oltóanyagokkal szemben nagyobb a bizalom.

    Mivel ebből eddig kevesebb volt, az oltási kampány nem a tervezett ütemben haladt – magyarázta.

    A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 792 759-en kaptak, közülük 591 388-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 45,9, illetve 34,2 százaléka.

    Szombatra 84 új esetet jegyeztek fel az országban, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4728-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 101-en vannak kórházban, 37-en közülük intenzív osztályon.

    A kormány szombattól változtatott a határátlépés feltételein is. Bevezetett a zöld, a piros és a sötétvörös besorolású országok listája mellé egy úgynevezett narancssárga listát is. Azon országok állampolgáraitól, amelyek szombattól átkerültek ebbe a kategóriába, újra védettségi igazolást kérnek a határátlépéshez. Magyarország két hete került zöld listára, szombattól azonban a járványügyi mutatók szerint narancssárga jelölést kapott, így az onnét érkezők is csak oltási és gyógyultsági igazolás, illetve negatív teszt felmutatása révén léphetik át a szlovén határt.  

    A szomszédos Horvátország ezzel szemben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti kritériumokat veszi figyelembe a határátlépésnél. Eszerint Magyarország zöld jelzésű ország, így az onnét érkezők védettségi igazolás felmutatása nélkül léphetik át a határt.

    Horvátországban az elmúlt 24 órában 84 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 359 115-öt. A vírus okozta Covid–19 szövődményeinek következtében egyetlen beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8169-re emelkedett. Kórházban jelenleg 291 beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

    A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 442 925-en kaptak védőoltást, közülük 875 503-nak már a második adag vakcinát is beadták. Ez a felnőtt lakosság 43, illetve 26 százaléka.

  • Ukrajnában kismértékben tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombatra kilencszáznál kevesebb új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma negyven volt, ami tízzel kevesebb az előző naphoz képest – adta hírül az MTI.

    Az ország hivatalosan közölt adatai alapján az elmúlt napon 852 új esettel 2 229 044-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, ami százzal kevesebb az előző naphoz képest. Negyven elhunyttal a halálos áldozatok száma 51 992-re emelkedett. Eddig 2 150 708-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint 2700-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem kétezerrel 26 344-re. Kórházba 571 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint az előző napon, amikor számuk 585 volt. 

    A legtöbb új beteget, 202-t ismét az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol a polgármester, Vitalij Klicsko közölte, hogy a hétvégenként a Nemzetközi Kiállítási Központban felállított tömeges oltóközpont most csak szombaton és csak 14 óráig tart nyitva az ortodox szentháromság ünnepe miatt.

  • Mát több mint félmillió Szputnyik V vakcinát gyártottak az argentínai Richmond laboratóriumban – írja a The Guardian. Ahhoz, hogy forgalomba hozhassák az újonnan előállított vakcinákat, az argentín Élelmiszer- és Orvostechnikai Igazgatóság (ANMAT) és az orosz Gamaleja Intézet jóváhagyása szükséges.

    A dél-amerikai országban eddig összesen 3,5 millió ember kapta meg mindkét dózist. A 45 milliós országban az orosz Szputnyik V mellett AstraZenecával, Sinopharmmal oltanak.

  • Második egymást követő napon döntött rekordot Moszkvában a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek a száma szombaton, az elmúlt 24 órában 9120 új esetet jelentettek az orosz fővárosból – írja az MTI.

    Oroszországban a szombati hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 17 906-tal 5 299 215-re emelkedett. Az elmúlt 24 órában a Covid–19-nek 466 halálos áldozata volt, a betegségbe ezzel már 128 911-en haltak bele.

    Moszkvában pénteken már 9056 új fertőzést jegyeztek fel, ennek nyomán pedig Szergej Szobjanyin polgármester június 27-ig meghosszabbította a járványellenes szigorítások jó részét, és új óvintézkedéseket is bevezetett, egyebek között bezáratta a labdarúgó-Eb moszkvai szurkolói övezeteit. Szobjanyin állítása szerint a fertőzésszámok megugrásáért a vírus elsőként Indiában felfedezett delta-variánsa a felelős.

    A polgármester június 29-ig meghosszabbította azt a rendeletét, amelynek értelmében az éttermek este 23 órától hajnali 6 óráig zárva kell tartsanak. Továbbra sem működhetnek a bevásárlóközpontok gyorsétteremudvarai, a gyermekmegőrzők és a játszóterek.

  • Szombattól már az itt élő, tajszámmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a tajszámmal nem rendelkező, külhoni magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere – közölte a koronavírus.gov.hu szombaton.

    A kormányzati portálon azt írták, újabb szakaszához ér a magyar oltási program. Miután a magyar lakosság 55 százaléka és a regisztráltak 92 százaléka már felvette az oltást, a kormány lehetővé teszi a Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok oltását is.

    Felidézték, hogy a két célcsoport május eleje óta tud regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az itt élő külföldiek számára külön angol nyelvű regisztrációs felület is elérhető, és most szombaton számukra is megnyílik az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) internetes időpontfoglaló rendszere.

    Akik érvényesen regisztráltak, azok az előzetes regisztrációjuk alkalmával megadott e-mail-címre értesítő levelet kapnak, amely tartalmazza a tajszámmal nem rendelkezőknek létrehozott, angol nyelvű időpontfoglaló felület elérési linkjét, valamint az EESZT által generált technikai azonosítószámot, az úgynevezett PID numbert.

    Az e-mail-értesítőben szereplő linkre kattintva, a regisztrációkor megadott valamely okmányazonosító és a megküldött technikai azonosítószám (PID number) együttes használatával tudnak belépni az időpontfoglaló felületre.

    Hozzátették, országosan Sinopharm-, Pfizer- és korlátozott mennyiségben Szputnyik V oltás foglalható. Az oltakozóktól azt kérik, vigyék magukkal a kinyomtatott, kitöltött és aláírt hozzájáruló nyilatkozatot, amely megtalálható a koronavirus.gov.hu honlapon.

    Az oltás után az itt élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok is jogosultak lesznek a védettségi igazolványra – olvasható a honlapon.

  • A magyar állampolgárokhoz hasonlóan a szlovákoknak sem kell negatív PCR-tesztről vagy oltásról szóló igazolást bemutatniuk ahhoz, hogy belépjenek Horvátországba, pusztán útlevélre vagy személyi igazolványra van szükség – tájékoztat az Új Szó.

    Az Index korábban beszámolt róla, hogy magyar állampolgároknak június 17-től a járvány előtti időszakhoz hasonlóan szabadon lehet beutazni Magyarországról Horvátországba, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősített. Erről adott hírt Martin Klus, a szlovák külügyi államtitkár is, aki elmondta, hogy Horvátország a zöld országok közé sorolta Szlovákiát. 

    Ez azt jelenti, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti zöld kategóriába került Szlovákia, így Horvátországba beutazó szlovák/EU-állampolgárok érvényes úti okmányok birtokában korlátozás (karantén/teszt/védettség/oltottság igazolása) nélkül, szabadon beléphetnek Horvátországba.

  • Tovább enyhített a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon Montenegró, szombattól a járvány előtti munkarend szerint üzemelhetnek a vendéglátóhelyek, a fogadóirodák, valamint a kulturális és oktatási intézmények – adta hírül az MTI.

    A balkáni országokban is mérséklődtek a Covid–19-fertőzési adatok, a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra százhatvankettővel 715 604-re, Koszovóban kilenccel 107 156-ra, Észak-Macedóniában tizenkilenccel 155 613-ra, Montenegróban tizenhattal 100 036-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig huszonhárommal 204 431-re növekedett. 

    A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában öttel 6990-re, Észak-Macedóniában kettővel 5474-re, Montenegróban eggyel 1611-re, Bosznia-Hercegovinában pedig néggyel 9391-re emelkedett. Koszovóban nem volt halálos áldozata pénteken a kórnak, így a halottak száma 2254 maradt.

  • Elég kreatív megoldást választott Indiában Uttar Prades állam rendőri hatósága az oltási hajlandóság növelésére. A szubkontinensnyi országban – írja az NDTV – elterjedt vakcinának számít a helyi fejlesztésű CoviShield és a Covaxin, a rendőri vezetők fejében pedig, úgy tűnik, kigyúlt a fény, és egy nem túl merész asszociációval a világszerte ismert üdítőital, a Coca-Cola logójába bújtatták a két oltóanyag nevét. 

    Hatósági közlések szerint Indiában eddig 29 823 546 koronavírus-fertőzöttet találtak, és 385 167-en haltak bele a kórba.