Tombol az oltásellenesség a tiszaburai romák körében

2021.05.19. -2xx
2021.06.01. 20:17 Módosítva: 2021.06.01. 20:30
Az országos átlaghoz képest meglehetősen alacsony az oltási hajlandóság a mélyszegénységben élők, többségében romák lakta településeken. Ez a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán sincs másképpen. A 3300 fős községben már mintegy 600 embert oltottak be, az elmúlt hetekben azonban nagyot zuhant az oltási kedv, miután meghalt egy testvérpár, akik már megkapták a vakcinát. Farkas László, a település polgármestere ezért kampányt indított, hogy személyesen győzze meg az embereket a védőoltás fontosságáról, és hogy házról házra járva vegye fel a küzdelmet az álhírekkel szemben. Videó- és képriport a másik Magyarországról.

Régebben azt mondogattuk, hogy a cigányokon úgyse fog a koronavírus 

– írja le az emberek hozzáállását a járványhoz Farkas László, Tiszabura polgármestere.

A községben tavaly tavasszal vették először komolyan a koronavírust, amikor a helyi varrodában felütötte a fejét a kórokozó, és tucatjával kerültek emberek házi karanténba. Az első hullám után azonban elillant a vírus miatti aggodalom, melyet az országos oltási kampány indulásával a vakcinától való félelem váltott fel. 

Hogy a romák körében is elérje az országos átlagot a beoltottság, Oltass, hogy élhess! néven kampányt indított az Országos Roma Önkormányzat, hogy népszerűsítse a védőoltást, illetve regisztrálja azokat az embereket, akik tartanak az injekciótól, vagy nincs internet-hozzáférésük.

Tombol az oltásellenesség a tiszaburai romák körében

A program keretében mintegy 100 aktivista járja az ország romák lakta településeit, hogy helyben, tableten keresztül regisztrálják a cigányokat, és bátorítsák őket a védőoltás felvételére. 

Nem egyszerű feladat. Farkas László maga is személyesen, házról házra járja Tiszaburát, hogy regisztrálja, valamint „összefogdossa” az embereket, amikor vakcinaszállítmány érkezik a községbe. Munkáját a médiában megjelenő ellentmondásos megnyilvánulások és a rémhírek mellett az is hátráltatja, hogy elhunyt egy testvérpár, miután beoltották őket.

„Az oltás ugyanazt a hatást váltja ki, mint a koronavírus”, „az a baj az injekcióval, hogy nincs ellenszere” – mondogatták a helyiek, visszhangozva azokat a rémhíreket, amelyeket a Facebookon olvastak vagy valakitől hallottak. „Azok adják bele a vírust az injekcióval” – mondta az egyik lakos, ismertetve a híreszteléseket. 

Mi olyan emberek vagyunk, hogy félünk

– magyarázta egy másik lakos, kifejtve, hogy az újdonságokhoz szkeptikusan állnak. 

A polgármester nem győzi hangsúlyozni a tiszaburaiaknak, hogy a vírus okozta betegségben meghalt testvérpárnál, „Zoliéknál” még nem alakult ki az immunitás, amikor megfertőződtek, ráadásul krónikus betegek voltak, de sokan úgy értelmezték a történteket, hogy az oltás ölte meg őket.

Egy olyan zárt közösségben, mint Tiszabura, a rémhírek futótűzként terjednek, és sokan nem tudják, kinek higgyenek. Ahogy az Oltass, hogy élhess! aktivistái is, Farkas László is kijár beszélgetni a lakosokkal, hogy „beférkőzzön” az emberek bizalmába, amivel tán rábólintanak az injekcióra. Kényszeríteni nem tud senkit, csak kérni. 

Szerinte még hónapok kérdése, hogy a cigányok körében meghaladja az ötven százalékot az oltakozási hajlandóság. Egyelőre a regisztrációval megkeresett cigányok háromnegyede utasította vissza az oltást, de a polgármester szerint ha az aktivisták kitartóan járják az országot, sikerrel járnak. 

Tiszaburán pedig úgy két héten belül lecseng a halálesetek miatti félelem, „kicsit felrázzák az embereket”, és újra beindul az oltakozás. 

(Borítókép: Gombkötő Emma / Index)