Kunhalmi Ágnes: A demokratikus oldal a jelenlegi formájában versenyképtelen
Az ellenzéki előválasztásról, Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti ambícióról, valamint az MSZP jövőjéről is kérdeztük Kunhalmi Ágnest, az MSZP társelnökét az Index Kibeszélő című műsorában.

Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) társelnöke Pestszentlőrinc-Pestszentimre képviselőjelöltjeként ismét elindul a választásokon 2022-ben, míg a Demokratikus Koalíció (DK) bejelentette, hogy Ferencz Istvánt indítja az előválasztáson.

Ezzel kapcsoltban Kunhalmi Ágnes megjegyezte, hogy az előválasztás hatalmas projekt, és várhatóan lesznek pártok közötti megállapodások, ahogy például a Jobbik visszalépett az ő javára a 18. kerületben, vagy az MSZP és a Párbeszéd Dunaújvárosban a jobbikos képviselő támogatására, mivel abban a körzetben őt tartják alkalmasabb jelöltnek.

Előválasztást ott érdemes tartani, ahol sok jó, erős jelölt van, aki magabiztos, és érzi, hogy ott le tudná győzni a Fideszt. Nagy jelentősége van, és előfeltétele, hogy kormányváltás legyen 2022-ben

– mondta Kunhalmi Ágnes, aki azt is jelentősnek tartja, hogy a hat ellenzéki párt összefogott, és eldöntötték a pártpolitikailag stratégiai kérdéseket, például azt, hogy egy miniszterelnök-jelöltet indítanak, egy jelölt lesz minden körzetben, és közös listára mennek.

Bár az MSZP-nek nincs még hivatalos miniszterelnök-jelöltje, a párt mellett a Párbeszéd és az LMP is támogatná Karácsony Gergelyt, ha elindul a választáson.

Az MSZP társelnökében erre még nincs ambíció, mivel egyelőre nem járt be olyan utat, mint Karácsony Gergely, aki országgyűlési képviselő is volt, jelenleg pedig az ország fővárosának polgármestere.

Most jutott el oda, hogy a többség őt szeretné Orbán Viktorral szemben látni. Ezt kutatások is jelzik, és az én meggyőződésem is ez.

Ez azonban egyelőre nem eldöntött tény, a bejelentés várat magára, utána pedig kemény kampány és nagy viták várnak a jelöltre.

Kunhalmi arra is kitért, hogy a pártstruktúra más lesz 2022 után, de az biztos, hogy az MSZP megmarad, hiába gondolják úgy néhányan, hogy már most sem kéne lennie. Változásra azonban szükség lesz, mivel a demokratikus oldal, a hazai baloldal versenyképtelen, mármint a jelenlegi formájában.

A Kibeszélőt podcastformátumban is meg lehet itt hallgatni: