Világjárvány idején is lehet fesztiválozni?

2021.08.05. 13:45

1969. augusztus 15. Négynapos zenei fesztivál kezdődik New York állam egy amúgy jelentéktelen tejfarmján. Harminckét fellépő és közel félmilliós közönség gyűlik össze. A belépés ingyenes, a szabadtéri koncertek hamar legendássá lesznek.

A Woodstock fesztivál a hippikorszak emblematikus pillanata volt, olyan fellépőkkel, mint Joe Cocker, Janis Joplin és Jimi Hendrix. Az esemény zenetörténeti jelentősége réges-rég közhely, járványügyi vonatkozásai viszont csak mostanában kerültek a figyelem középpontjába.

Hapci!

Persze a koncertek alatt szinte végig szemerkélő eső is okozhatott volna tömeges felső légúti tüneteket, ám a veszély sokkal komolyabb volt ez idő tájt: világjárvány dúlt éppen, a hongkongi influenza. A H3N2 vírus becslések szerint akár négymillió ember halálát is okozhatta 1968–69-ben.

A fiatalok viszont mindezzel mit sem törődve napokig buliztak, távolságtartás, maszk, illetve bármiféle egyéb óvintézkedés vagy hatósági korlátozás nélkül. Szabad volt a szerelem, szabad volt a tánc, de még a csoportos kábulat is. Az áthallások a mával megkerülhetetlenek, a kérdések pedig valósággal adják magukat:

  • Ilyen felelőtlenek voltak az akkori szervezők?
  • Ekkora mázlisták voltak a korabeli zenerajongók?
  • Vagy csak ennyire túllihegjük a jelenlegi Covid-veszélyt?

Ha a nemzetközi médiát figyeljük, akkor legtöbben a harmadik megfejtést támogatják. A kortárs járványszkeptikusok vissza-visszatérő érve ugyanis éppen az, hogy lám, Woodstockban, egy halálos pandémia idején is százezrek vegyültek, és mégsem lett belőle tömegtragédia.

E felvetés olyannyira nem légből kapott, hogy a tényellenőrzésre rendkívül kényes Reuters hírügynökség is igaznak minősítette azt az állítást, hogy a Woodstock fesztivált egy világjárvány idején rendezték meg. Később azonban korrigált „csak részben igaz”-ra. Majd újból frissítette vonatkozó szócikkét, immáron „félrevezető”-re. Ez a végleges verdiktjük.

Volt járvány, nincs járvány?

A Reuters szokatlan húzása mögött nem gaz háttérhatalmi ármány, hanem a tengerentúli járványgörbék tüzetesebb elemzése áll. Formálisan igaz ugyan, hogy a hongkongi influenza 1968 és 1970 között pusztított a világban, ám

az Egyesült Államokban speciel 1969. március elejére teljesen lecsengett a járvány első hulláma.

Az ottani második hullám pedig csak 1969 novemberében kezdődött, tehát jóval a legendás augusztusi szabadságünnep után. (Woodstock idején a H3N2 történetesen csupán Ausztráliában tombolt.)

Minimum kettő tanulság is van. Az első, hogy az ördög bizony tényleg mindig a részletekben lakozik. A második pedig az, hogy első blikkre teljesen tárgyszerű állítások is lehetnek megtévesztőek, ha közben elmulasztjuk kibontani az igazság minden szeletét.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM