Egy jó vietnámi féregomlett ebédre?
A homokféreg omlett egy igencsak népszerű szezonális étel Vietnámban, amely két hüvelyk hosszú homokférgekből készül, és az íze állítólag a kaviáréra hasonlít.
Minden évben, jellemzően késő ősszel, főként Hanoi street food éttermeinek kínálatában megjelenik egy különleges helyi specialitás, amely elsőre úgy néz ki, mint egy hétköznapi rántotta tele fűszerekkel.
A felvert tojás valóban az étel egyik fontos része, azonban van még itt pár összetevő, köztük a mandarinhéj, a hagyma, a kapor és néhány más fűszer, illetve a homokférgek. Az eredmény pedig egy omlettszerű étel, amely az év utolsó hónapjaiban állítólag a helyiek nagy kedvencének számít – írja az Oddity Central.
A kulináris különlegesség alapja nem csupán Vietnámban őshonos, a homokférgek számos Csendes-óceán parti országban, köztük Kínában, Japánban, Indonéziában és Szamoában is előfordulnak. Ahány ország, és régió, a férgeket olyan sokféleképpen fogyasztják, többek között toast-ként, sütve vagy akár nyers formában is.
A párzási és növekedési folyamatoknak megfelelően a homokférgek az év vége felé emelkednek a felszínre, ekkor a halászok hálókkal vagy épp puszta kézzel fogják el őket. Ugyanakkor a vietnámi gazdák fogyasztási céllal a helyi tavakban és a rizsföldeken fogyasztási céllal is tenyésztik a férgeket, amelyek jól érzik magukat a mocsárban.
Amikor az omlett készül, a kifogott homokférget megfőzik, hogy eltávolítsák a csápjait, és megszabadítsák a halszagtól, majd ekkor adják hozzá a többi összetevőt.