Magyar kézműves csokoládé is nyert idén a gasztronómiai Oscaron
Konyak ízesítésű csokoládéval nyert díjat a magyar vállalkozás, a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra a Great Taste Awards díjátadón. Bonbonokkal, trüffelekkel és fagylaltokkal az utóbbi négy évben már tizennyolc nemzetközi díjjal gazdagodtak. Idén eredeti francia konyakkal ízesített étcsokoládé trüffeljüket választották a világ élvonalába.
A bírák kiemelték, hogy a díjazott termékben a konyak selymesen, kiegyensúlyozottan harmonizál az étcsokoládé kakaós, fűszeres ízével.
„Hosszan finomítottam a receptet, mire elnyerte a végleges formáját. Külön öröm számomra, hogy egy ilyen klasszikus ízkombinációval is ki tudtam vívni a zsűri elismerését és az ezzel járó egycsillagos minősítést. A gasztronómiai versenyek ízvilágban nagyon innovatívak. Klasszikus ízekkel külön kihívás versenyezni”– mondta az eredményhirdetés után Erdélyi Nóra, a manufaktúra chocolatierje, aki üzlettársával Csomor Tamással tavaly nyitotta meg látványmanufaktúráját a Ráday utcában.
A Great Taste Awards az angliai Fine Food céh által szervezett verseny, amelyet egyszerűen csak élelmiszeripari Oscar díjaként emlegetnek világszerte. 2020-ban számos terméket jelöltek a versenyre a teljes gasztronómiát lefedő 35 kategóriákban: a csokoládéktól kezdve a tejtermékeken keresztül a hús termékekig és a borokig. Séfekből, étel kritikusokból, szakértőkből, és gasztrobloggerekből álló 500 fős zsűri márciustól szeptemberig kóstolta és értékelte a nevezett termékeket. A nevezett 12 777 termékből csupán 205 termék nyerte el a legmagasabb minősítést, a Bonbonier pedig az egy csillaggal az első 5000 díjazott között van.