A robotok még nem veszik el a szakácsok munkáját, de a reggeliztetésben már segíthetnek
A Cambridge-i Egyetem kutatói a Beko háztartásigép-gyártó céggel együttműködve megtanítottal egy robotot omlettet készíteni egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig, és még azt is sikerült elérniük, hogy jó ízű ételt készítsen, írja az MTI.
Fumiya Iida, az egyetem mérnöki karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint kihívás megtanítani egy robotot étel előkészítésére és elkészítésére, mivel a robotkezelés, a számítógépes látás, érzékelés és az ember-robot interakció komplex problémáit kell megoldani hozzá. Ráadásul az ízlés személyenként különböző, a főzés egy minőségi munka, míg a robotok általában mennyiségi feladatokat végeznek el.
A kutató szerint azonban
az elkészített omlett jóízű volt, jobb, mint amire számítottunk.