Ha sok húsra vágyik, talán a társadalmi helyzete miatt szorong
Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy a húsevés iránti vágy összefügg a társadalmi státusszal, méghozzá fordított irányban: ha valaki alacsonynak érzékeli a státuszát, több húst akar enni.
Az egyik kísérletben business szakos hallgatók vettek részt, akiknek az alapján kellett értékelniük az élettel való elégedettségüket, hogy mennyit fognak keresni, miután kikerülnek az egyetemről, ami a kísérletben egy előre meghatározott fix összeg volt. A távozóknak azt mondták, kifelé menet annyi tasak beef jerkyt (szárított marha snacket) vehetnek el, amennyit csak akarnak. Azok a diákok, akik kevésbé voltak elégedettek, több jerkyt vettek el.
Egy másik kísérletben disznóhúsos tacókkal és marhahúsos hamburgerekkel tesztelték ugyanezt. Arra kérték a hallgatók egyik felét, idézzenek fel olyan időszakot az életükben, amikor alacsony volt a státuszuk, a másikat pedig az ellenkezőjére. Az eredmény ugyanaz volt, a rosszabb helyzetre visszagondolók nagyobb eséllyel akartak enni a húsos fogásokból, bár a különbség valamennyit halványult, amikor a felkínált lehetőségek közé vega opciókat is bevettek.
A kutatók szerint a jelenség mögött az állhat, hogy az emberi evolúció során a hús értékes, nehezebben fellelhető tápláléknak számított, amelynek fogyasztásával nagyobb eséllyel éltek túl az őseink nehéz körülmények között is. A húshoz gyakrabban jutók társadalmi pozícióban is hasznot húzhattak húsevésből, például mert erősebbek lehettek a többieknél.
Talán ennek az ősi berögződésnek a maradványa az is, hogy a húsevést sokan máig a férfiassággal hozzák összefüggésbe.
(Quartz)