Orbán Viktor uborkája nem lesz egy jó uborka
A tavaly húsvéti sonkás gasztrovideó után itt az újabb miniszterelnöki receptajánló. "Hello, ubik!" címmel tett közzé videót Orbán Viktor szombat délután Facebook-oldalán. A rövid, 12 másodperces videóban a kovászos uborka készítését mutatja meg a miniszterelnök.
Orbán receptje szerint a kovászos uborka elkészítéséhez nem kell más, csak
- egy csomó uborka,
- kenyér,
- befőttesüveg,
- só,
- fokhagyma,
- feketebors,
- kapor és
- víz.
Miután gondosan egymásra tesszük ezeket, kicsit várunk, és már kész is az ubi.
Nem Orbán az egyetlen politikus, aki előszeretettel fitogtatja a nyilvánosság előtt gasztronómiai képességeit. Párttársa, Németh Szilárd is rendszeresen osztja meg főztjeit, receptjeit Facebook-oldalán, míg az ellenzék részéről Gyurcsány Ferenc Orbánék nagy gasztronómiai kihívója. A DK elnöke még egy receptkönyvet is kiadott pár éve.
Orbán videójában egyébként az időzítés a legfurcsább. Én eddig úgy tudtam, a kovászos uborkához meleg kell, nem véletlen, hogy általában nyáron készítik, amikor sok napfény van. Ehhez képest pont most jön a hidegfront.
Frissítés: Megkérdeztük a szerkesztőség kovászügyi biztosát, Bakró-Nagy Ferencet, aki nem sok reményt fűz a miniszterelnöki uborkához. Elmondása szerint elsőre ugyan furcsán hangzik, de
a kovászos uborkához igazából kovász kell.
Régen az otthoni kenyerek egy jó része kovásszal készült, bár korántsem igaz a vélekedés, hogy annak idején mindenki mindent kovásszal sütött. De mivel volt kovászos kenyér, azt tettek a kovászolni kitett uborka tetejére azok is, akiknek nem lapult otthon a kamrában kovászuk, vagy öregtésztájuk.
Aztán a kenyérgyárak átvették az uralmat, a szocialista termelés magával rántotta a minőséget, a multik pedig telepakolták a kenyeret mindennel, ami a gyors elkészítés miatt hiányzott belőle: ízfokozóval adtak ízt, térfogatnövelővel helyettesítették a kelesztést, állagjavítóval az idő hiányában ki nem alakuló normális bélzetet. De most, hogy a járvány miatt több háztartásban van kovász, mint előtte, mindenki megpróbálkozhat az igazi kovászos uborkával, íme Péter Anna pofonegyszerű receptje, ezt használom én is:
- 3 kg uborka
- 4%-os sóoldat
- 1 csokor kapor
- 1 fej fokhagyma
- 1 evőkanál kovász
2 nap alatt beérik a napon, és elképesztően finom, mutatom, milyen volt a tavalyi - zárta kommentjét Ferenc. Íme a kép: