Soványka a politika ajánlata a jövő generációjának

DMARC20200518047
2021.05.18. 12:51

Sajnos kevés figyelmet kapott az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom 2020 őszén közreadott politikai programjának az a mondata, miszerint „A választói korhatár 16 évre való leszállítása mellett foglalunk állást”, jóllehet a párt miniszterelnök-jelöltjeként néhány médiaszereplésem során szóba is hoztam a témát.

Örülök, hogy akár ezek nyomán, akár ki-ki saját vélekedésétől indíttatva felhozta ezt az ügyet a még nagyobb nyilvánosság kereteibe. 

A pro/kontra érvek soraiban most csupán három gondolatra szorítkozom.

(1) 23 évnyi, zömmel terepen szerzett politikai tapasztalat alapján mondhatom, hogy a közügyek iránti érdeklődés nagyjából 16 éves kor körül jelenik meg a fiataloknál, s tájékozottságuk – számomra – nem tűnik gyengébbnek semelyik másik korosztályétól. Nyilván az egyes megszólalók tudnak okosakat, illetve butaságokat mondani, ám ez korosztályoktól független jelenség. Nem utolsósorban se szeri, se száma az interneten keringő „vicces videóknak”, amelyekben éltesebb polgáraink mondanak egészen meglepő, netán égbekiáltóan ostoba dolgokat, márpedig az ő szavazati jogukhoz nem fűzünk kétségeket. 

(2) Mindazonáltal a 16 éves kortól járó szavazati jog valós korátlagát nézve bizony 18 év lenne. 

A jelenlegi 18 éves korhatár szerint a négyévenkénti országgyűlési választások első választói 18 és 22 éves koruk között élhetnek először a szavazati jogukkal, születésnapjuktól függően, azaz átlagosan 20 évesen. Amennyiben ezt a korhatárt 16 évre vinnénk le, úgy az „első választók” átlagos életkora 18-ra csökkenne. Ez azért már nem hangzik olyan borzalmasan, talán még a legharsányabb ellenzőknek sem.

(3) A politikai érveim legfontosabbjának azt tartom, hogy 

a ma aktív választókorosztályok sajnos nem kényeztetik el a jövő generációit pazar vagy csak bátor döntésekkel (ld. Greta-jelenség). Attól tartok, az elmúlt években a fiatalok perspektívaspektruma inkább szűkült, mint bővült.

Hadd illusztráljam ezt egyetlen példával: az épülő lakások számának tartós süllyedése, valamint a lakásárak emelkedése hovatovább az elérhetetlenség homályába tolja egy mai tizenéves ebbéli vágyait.

Ennek megfelelően úgy vélem, nincs jogunk kirekeszteni az egyre fiatalabban egyre tájékozottabb korosztályokat a leginkább róluk szóló döntésekből. 

A szerző az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom alelnöke

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. 

Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő írásokat. Várjuk az ön véleményét is.

(Borítókép:  Emberek a belvárosi Erzsébet téren 2020. május 18-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)