A tokiói olimpián is lesz magyar súlyemelő

2021.06.18. 17:31
Hivatalossá vált, hogy Nagy Péter kvótát szerzett a tokiói olimpiára, így a magyar súlyemelők közük egyedüliként indulhat a tavalyról idénre halasztott nyári ötkarikás játékokon.

Részvételi jogosultságáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tájékoztatta a hazai sportági szövetséget – tudatta a hírt Dobos Imre MSSZ-elnök az MTI-vel pénteken. A nap folyamán a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) is megerősítette a MOB-nak és az MSSZ-nek küldött levelében, hogy Nagy Péter kvótatulajdonosként ott lehet a japán fővárosban.

Egészen eddig kérdőjeles volt a szegediek ólomsúlyú emelőjének indulása, mivel a plusz 109 kilogrammosok világranglistáján nem szerepelt a tokiói rajtra jogosultak között, csak a 21. helyet foglalta el.

Mostanra viszont eldőlt, hogy az IWF-nek a különböző okból előle kiesők nélküli, immár véglegesnek tekintendő rangsorában ő a tizedik, és bár van nála jobb európai, Nagy mégis kvótás, mivel Afrikának nincs második számú képviselője, aki kiszoríthatta volna őt a tokiói indulásra jogosultak közül.

„Nagyon örülök, hogy ezt az olimpiát sem rendezik meg magyar súlyemelő nélkül  nyilatkozta Dobos Imre az MTI-nek. – A súlyokat Péter emelte fel, de a sportdiplomáciának is nagy szerepe volt..."  fűzte hozzá.

Boldog vagyok, mert már én is kezdtem feladni a reményt. Május végén úgy festett, hogy éppen kicsúszok a kvalifikációból, ha lehet ezt mondani, az élet visszaadta az indulási jogot

– reagált az MTI megkeresésére Nagy Péter, aki 2012-ben és 2016-ban is egyedül képviselte a magyar súlyemelést.

„Az esélytelenek nyugalmával várom harmadik olimpiámat, amelyre most kettőzött erővel készülök. Napi két edzéssel nagyon komolyan megnyomom ezt az utolsó egy hónapot, júliusban végig edzőtábor, az utolsó négy hetet szünet nélkül végigdolgozom"  mondta a 35 éves sportember.

Az olimpia súlyemelő versenyeit hét női és hét férfi súlycsoportban rendezik meg, kategóriánként 14, összesen 196 résztvevővel.

(MTI)