Titkos fűszerrel készül a sült hal Aszófőn

2021-06-15 14 30 10-Aszófői halsütő - indavideo.hu.png
2021.06.17. 09:13
A Balaton leglátványosabb cégére, a hatalmas műanyag süllő kétséget sem hagy afelől, hogy mi vár minket a Tihany és Aszófő közti lapály közepén, a főút és a bringaút mellett. Keszeg, ponty, süllő, harcsa és hekk ropogósra sütve, tálcán, sörpadon, muskátlik között. Más körítés meg minek is, ez pont így jó, ahogy van.

A MOL Nagyon Balaton és az Index közös projektjében a Balaton rejtett kincseit mutatjuk be a magyar tenger elszánt rajongóinak segítségével. Voltunk már fagyizni, éjszakáztunk apátságban, boroztunk Csopakon, most pedig eljutottunk a halsütödébe, ahol még senki sem reklamált az étel miatt.

Farkas János még 2011-ben bérelte ki a Tihany és Aszófő közötti területet, amely régen is étteremként működött, de aztán elhagyatottá vált, és lassan belepte a gaz. Először ő is csak a parkolóban árult tujákat, aztán elkezdte kitakarítani az épületet, és mivel nyaranta régóta vendéglátózott Tihanyban és Balatonudvariban, hobbiként pedig szenvedélyes horgász, kipattant a fejéből, hogy megpróbálhatna halat sütni.

Voltak már kudarcai, úgyhogy mind csak óvtuk, hogy ó, apu, még valamibe belefogsz! Egy krétás táblára írta ki, hogy hekk, keszeg, rántott ponty, sült kolbász, 2012-ben, a szezon közepén. Már az első pár napon meglepődtünk, mennyien álltak meg, úgyhogy a következő évben bővített is a terasszal

– meséli Farkas Lilla ügyvezető, az Aszófői halsütőt alapító Farkas János lánya.

Aszófői halsütő

„Az első éveket édesapám egyedül vitte, aztán én is csatlakoztam hozzá, és már tíz fő körül van az alkalmazottaink száma” – folytatja Farkas Lilla. Az elején ők sem gondolták, hogy ilyen ismertek lesznek, de az üzlet magát reklámozta, így 2015 óta már télen is nyitva tartanak.

A titok az egyszerűség és a hagyomány: paprikás lisztben, gluténérzékenyek számára kukoricalisztben frissen sütnek, látványkonyhaként, nyugodtabb időszakban a vendég akár rá is mutathat a kiválasztott halra.

„Ha reklamálnak is, sosem az étel miatt: azt mindig hozzáteszik, hogy a hal – amire egy titkos fűszert teszünk a végén – nagyon finom. És fontos a hangulat, az egyszerűség: sörpadok vannak, bárki bejöhet a nyaralóból, strandról, nem kell feszélyeznie magát” – árulja el az ügyvezető.

Azt szokták mondani, hogy ott kell megállni, ahol áll a sor, ez lett a mottójuk is. Nagy a parkolójuk, közel van Tihany, Füred, mellettük megy el a bringaút, és azt mondják, a sortól s em kell megijedni, a legnagyobb pörgésben is maximum 20-25 perc, mire a vendég megkapja a halat.