40 ezer dollárért vesznek maguknak a sztárok csillagot Hollywoodban

GettyImages-1232454467
2021.06.15. 06:01
Bonyolultabb csillagot szerezni a híres Walk of Fame-en, mint Oscart nyerni, és még 40 ezer dollárba is kerül. Sok sztár köszöni, de nem kér a dicsőségből.

Csillagot kapni a hollywoodi Hírességek sétányán nagy megtiszteltetés, ám meglepően sokan utasítják vissza a lehetőséget, hogy emléket állítsanak nekik a híres turistalátványosságnak számító utcában. Ahhoz, hogy valakit egyáltalán fontolóra vegyenek, egy harmadik fél ajánlása kell, s ráadásul a csillagot nem is ingyen adják. A hosszadalmas jelentkezési procedúra elején a sztárnak bele kell egyeznie a jelölésbe és abba, hogy részt vesz a csillag bemutatási ceremóniáján. Csatolnia kell egy hosszú listát a szakmai eredményeiről, díjairól és jótékonysági tevékenységeiről, s végül egy bizottság dönt arról, felkerülhet-e a neve a 24 fős társaságba, miközben a jelöltek száma általában 200 körül mozog. Mindennek a tetejébe, ha kiválasztják, még

40 ezer dollárt is kell fizetnie a csillag elkészítéséért.

Bármilyen bonyolult is a procedúra, több mint 2600 sztár már megszerezte a maga helyét a Hírességek sétányán, a Hollywood Boulevard tőszomszédságában. Lássuk azonban, kik azok, akik nem kértek belőle, és visszautasították a jelölés lehetőségét.

Clint Eastwood

Clint Eastwoodot számtalanszor megpróbálták már jelölni, de mindig eredménytelenül. A Hollywood Walk of Fame producere, Ana Martinez még mindig reménykedik abban, hogy Eastwood egyszer beadja a derekát, ezért egy különleges pontot tart fenn számára a Kínai Színház előtt, nyilatkozta a Todaynek.

Madonna

1980-ban, amikor Madonna uralta a toplistákat, neki is felajánlották, hogy hagyja ott névjegyét a Hírességek sétányán, de őt se hozta lázba a lehetőség. Bár soha nem nyilatkozott róla nyilvánosan, miért utasította vissza, állítólag egyszerűen nem neki való a dolog.

Prince 

Prince-nek kétszer ajánlottak saját csillagot halála előtt, és kétszer mondott rá nemet. Posztumusz azonban megvan rá az esélye, hogy felkerül a neve a Walk of Fame-re. Egy híresség halála után öt évnek kell eltelnie, ami azt jelenti, hogy idén már lehet őt jelölni.

Bruce Springsteen

Springsteennek egyszer megadatott, hogy felkerüljön a neve, de nem ment el az átadási ünnepségre, ezért egyszerűen törölték a csillagját. Lógásának köszönhetően külön kreáltak egy szabályt, amiben előre kikötik, hogy a jelöltnek meg kell jelennie az eseményen. Ezt nevezik Springsteen-policynak.

Whitney Houston

A Hollywood Chamber of Commerce szerint 1995-ben jelölték csillagra Houstont, de képviselői soha nem jutottak el odáig, hogy kitűzzenek egy dátumot a ceremóniára. A szabály az, hogy öt év áll rendelkezésre találni rá egy időpontot, s mivel Whitney-ék kicsúsztak az időből, gyakorlatilag lemondott a csillagáról. Mivel 2012-ben halt meg, technikailag már alkalmas lehet egy posztumusz jelölésre, ami azonban még macerásabb.

George Clooney

George Clooney-nak is felajánlottak egy csillagot, de nagyon sűrű lehet a programja, mert ő sem jelentkezett, hogy időpontot egyeztessen az átadási ceremóniára, így ő is elesett a lehetőségtől.

Al Pacino

Al Pacinóval ugyanaz a helyzet, hogy jelölni jelölték, de sosem járta végig a procedúrát. A bizottság rábólintott, ő azonban nem vette a fáradságot, hogy át is vegye a csillagát a Hírességek sétányán.

(Borítókép: Donald Trump csillaga a Hírességek sétányán. Fotó: AaronP / Bauer-Griffin / Getty Images Hungary)