Orbán Viktor szabadságharcos levelet írt a 80 éves Václav Klausnak

2021.06.19. 14:59

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából gratuláló levelet küldött Václav Klausnak, a Cseh Köztársaság korábbi elnökének és kormányfőjének Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szombaton.

A kormányfő a levelében ismét szabadságharcot emlegetett, szerinte jelenleg „a keresztény-konzervatív hagyományaink, szuverén nemzetállamaink és közép-európai identitásunk megőrzése érdekében vonulunk csatába”. 

Hozzátette, ebben a küzdelemben Václav Klaus példája „fontos kapaszkodót jelent”, mivel megállapítása szerint nemcsak saját országát kormányozta a piacgazdaság irányába és így egy új kor kapujába, hanem jelentős szerepet játszott abban is, hogy Közép-Európa a kontinens gazdasági motorjává váljon.

Václav Klaus gazdaságpolitikájáról egyébként nem mindenki vélekedett ilyen pozitívan. Kormányfősége idején éles szembenállásban volt Václav Havel néhai államfővel, a V4 egyik alapítójával, aki Klaus politikáját egyenesen „gengszterkapitalizmusnak” minősítette az azzal összefüggésben burjánzó korrupció miatt, s bírálta az úgynevezett kuponos privatizáció politikáját, amely az állami nagyipari vállalatok magánvállalkozásokká történő átalakításának volt az eszköze.

A magyar miniszterelnök azt írta, örömére szolgál, hogy 2018-ban két alkalommal is köszönthette Budapesten Václav Klaust, ezáltal lehetőség adódott „tovább mélyíteni” a barátságukat. Egyúttal kifejezte háláját a „Magyarország melletti mindenkori kiállásáért”. Orbán Viktor „az egész magyar nemzet jó barátjának” minősítette a cseh politikust.