Pusztító kánikula jön, szinte az egész országra kiadták a veszélyjelzést

2021.06.18. 17:20

Sok napsütés várható péntek estig, és éjszaka is túlnyomóan derült időre számíthatunk. Szombat délelőttig számottevő csapadék nem várható – írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése alapján. Később, a délutáni, esti órákban már magasabbra törhet a gomolyfelhők egy része, amelyekből elsősorban a Dunától keletre helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Reggelig elsősorban a Fertő környékén és az északkeleti tájakon élénkül meg a keleties szél.

Szombatra a hőség miatt csak három megyére – Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – nem adott ki veszélyjelzést a szolgálat, de hogy ne legyen annyira egyszerű a szombat, zivatar miatt is adtak ki figyelmeztetést az ország keleti felére, tehát: Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 31 és 35 fok között alakul. A napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul.

Korábban Müller Cecília országos tiszti főorvos szombaton 0 órától kedd 24 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki. Ezt csak akkor szokták elrendelni, ha a középhőmérséklet (vagyis a világidő szerint 0, 6, 12 és 18 órakor mért hőmérsékletek átlaga) három egymást követő nap átlépi a 25 fokot.

A hőség az egészséges emberi szervezetben is okozhat panaszokat, de a kisgyermekek és az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kiemelten érintettek.