A kormány szerint frissültek a telefonra letölthető védettségi igazolások, csak ezt még nem lehet látni

2021.06.18. 21:49

Lejárt a kormány által meghirdetett határidő, ám a mobiltelefonra letölthető védettségi igazolásokon egyelőre nem láthatóak a bővített adatok – tájékoztat az RTL Klub Híradó. 

A magyarországi védettségi igazolvány frissítéséről a kormány tett bejelentést. Azért van szükség rá, hogy összhangban legyen az Európai Unió zöld útlevelével, és szabadon lehessen utazni teszt és karanténkötelezettség nélkül a tagországokban.

Az úgynevezett EU-s zöld útlevelet majd július 1-jétől lehet használni. Kiállításáról a kormányoknak kell gondoskodnia.

A magyar kormány azt ígérte, hogy az Európai Unió elvárásainak megfelelően adatokkal bővítik a már kiállított digitális védettségi igazolványokat, melyek július elsejéig elkészülnek. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy mik lesznek azok a plusz információk, melyekről tájékoztat majd a védettségi igazolvány és 

arról is beszélt miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy ezeknek június 15-ig kell a rendszerbe kerülniük. A tájékoztatás szerint a frissített okmányban benne lesz az oltás típusa és azok beadási dátumai. 

Három napja lejárt a politikus által megadott határidő, azonban a bővített adatok még nem láthatóak az alkalmazásban. A kormány azt válaszolta az RTL Klub Híradójának, hogy 

a fejlesztés elkészült, de azt a döntésük szerint csak 2021 június 30-án vezetik majd be.