Így növelhető az élethossz a kutatók szerint - Ez az étrend különösen hasznos cukorbetegség esetén

Ez a táplálkozási minta különösen előnyös a betegek számára a vizsgálat szerint.

Cukorbetegség étrend kutatás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte körülbelül 422 millió ember szenved cukorbetegségben, és évente mintegy 1,5 millió haláleset írható közvetlenül a diabétesz számlájára. 

Megfelelő kezelés híján a krónikus kórkép potenciálisan életveszélyes és az életminőséget jelentősen rontó szövődmények kialakulásával jár. Roncsolja az ereket és az idegeket, illetve fokozza bizonyos daganatok rizikóját. A diabétesz folyamatos odafigyelést igényel, a terápia legfőbb pillére a megfelelő táplálkozás. A témában készült, nemrégiben közzétett vizsgálat meghatározta, hogy milyen étrend segíthet 2-es típusú cukorbetegség esetén a halálozási kockázat csökkentésében. 

Ez az étrend különösen jó lehet cukorbetegség esetén

A Diabetes Care szaklapban 2023 februárjában publikált kutatás szerint a jó minőségű makrotápanyagokban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étrend csökkentheti az idő előtti halálozás kockázatát a 2-es típusú cukorbetegséggel élők körében. A szakemberek a vizsgálatban több mint 10 ezer személy adatait elemezték. Az étrendet a szív- és érrendszeri megbetegedések és a daganatos elváltozások miatti, illetve a minden okból bekövetkező (korai) halálozás függvényében vizsgálták.

A legelőnyösebbnek a növényi alapú, növényi fehérjében és növényi eredetű zsírokban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étrendet találták, ez ugyanis mind a három esetben csökkentette a mortalitási rizikót. Fontos, hogy a szénhidrátok is jó minőségűek legyenek, teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből és gyümölcsökből származzanak. A halálozási kockázat még alacsonyabbnak bizonyult azok körében, akik emellett még a dohányzást is kerülték, illetve rendszeresen mozogtak, és az alkoholfogyasztásukban is mértékletességre törekedtek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanakkor azok a vizsgálatban szereplő alanyok, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet követtek, az energiabevitelük 30-40 százalékát még így is szénhidrátból fedezték, így a kutatók hangsúlyozzák, hogy az eredmények nem feltétlenül állják meg a helyüket a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéták esetében is. Az adatok a résztvevők önbevallásos beszámolóin alapulnak, ez további hibalehetőséget jelent. 

A szénhidrát nem ördögtől való

A szénhidrát többnyire negatív kontextusban merül fel, különösen akkor, ha a fogyásról, illetve a különböző szénhidrátanyagcsere-zavarokról van szó. Valójában viszont rendkívül fontos, a szervezetnek gyorsan energiát biztosító tápanyag, ami természetes formában számos egészséges táplálékban, zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben jelen van. A cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élőknek alaposan meg kell válogatniuk, hogy milyen forrásból és milyen típusú szénhidrátot juttatnak be a szervezetükbe. 

A feldolgozott élelmiszerekben rendszerint gyors felszívódású, finomított cukor található, ami jelentős vércukorszint-emelkedést és inzulinválaszt vált ki a betegeknél. Ezzel szemben a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban található lassú felszívódású szénhidrát hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, és hosszasabb jóllakottságérzetet is biztosít. A táplálék feldolgozottsági szintje is befolyásolja a vércukorszintre gyakorolt hatását. Általánosságban kijelenthető, hogy minél feldolgozottabb (puhára főzött vagy pürésített) egy étel, annál gyorsabban emeli meg az értékeket. 

A cukorbetegeknél fennál a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázata, így nekik különösen előnyös, ha a zsírosabb, vörös húsokat sovány változatokra, valamint növényi fehérjeforrásokra cserélik. 

Ezeket ne edd reggelire, ha az egyenletes vércukorszint a célod!

A szénhidrátanyagcsere-zavarral élők számára egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül reggel a tányérjukra, hiszen esetükben az egyenletes vércukorszint a tét. 

A 8 legrosszabb reggeli, ami hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan megéhezel utánuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük