Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új gépjárművek megrendeléséhez rendszeresített szerződéseket vizsgált meg a Pest Vármegyei Főügyészség és tisztességtelen feltételeket talált: különösen a rugalmasnak gondolt árváltozatásokkal kapcsolatosan.

Pest megyei autókereskedőket ellenőriztek és úgy tűnik volt értelme a vizsgálatoknak.

A szerződéstervezetek néhány pontja például lehetővé teszi azt, hogy a kereskedő a szerződés megkötése után egyoldalúan megemelhesse a vételárat, ráadásul úgy, hogy a fogyasztó ennek sem a feltételeit, sem a lehetséges mértékét nem láthatja előre.

Ezek az úgynevezett blanketta szerződések lehetővé tették a kereskedő számára, hogy a megrendelés és a megérkezés közötti időszakban a vásárló tudta nélkül árat emeljen egyoldalúan.

Az áremelkedés ilyen esetekben egyébként lehet normális folyamat, hiszen az autó megrendelése és kiérkezése között hónapok is eltelnek. Viszont az ilyen eseményekről mindenképpen úgy kell tájékoztatni a vásárlót, hogy számára kiszámítható legyen a várható áremelkedés.

Azt is kifogásolja az ügyészség, hogy a szerződésekben a vásárló felmondási jogainak feltételeit olyan jogi nyelvezettel fogalmazták meg, hogy azok az átlagos fogyasztó számára nehezen értelmezhetőek.

Akad olyan kereskedő is, amely azt írta bele a szerződésbe: ha késve kapja meg a gyártótól az autót, akkor korlátlanul kitolhatja az időt, amíg a vevőnek várnia kell. Ha viszont a vevő nyolc munkanapon túli fizetési késedelembe esne, akkor az eladó rögtön elállhat, és kötbért követelhet.

Az ügyészség úgy döntött, hogy a szabálytalanságok miatt pereket indít a kifogásolt szerződési feltételek megsemmisítése érdekében.