A rágógumi számos funkciót betölthet. Egyrészt jó unaloműző lehet, másrészt kiválóan frissíti a leheletet, harmadrészt pedig stresszes helyzetben segíthet a feszültség levezetésében.
Ezért káros az egészségre a rágózás
Azt azonban kevesen tudják, hogy ha túlzásba visszük a rágógumi rágcsálását, egy év alatt akár 15 hitelkártya mennyiségű műanyagot is elfogyaszthatunk. A tudósok kapcsolatot találtak az életveszélyessé váló ínybetegség kialakulása és a rágózás között, kiderült, hogy ezért a ráktípusért leginkább a rágógumiban lévő mikroműanyagok a felelősek.

Az már bizonyított tény, hogy a mikroműanyagok jelentős szerepet játszanak a vastagbél- és a tüdőrák kialakulásában. Egy új kutatás pedig azt is megerősítette, hogy a szájban történő daganatos elváltozásokért is felelőssé tehetők a mikroműanyagok. Ezek a súlyos elváltozást okozó részecskék elsősorban rágógumiból szabadulnak fel.
A rágógumi három fő összetevőből, az édesítőből, az ízesítőkből és a termék alapjául szolgáló gumis alapból áll.
Ez ugyanaz a polimer, mint ami a műanyagból készült termékekben, például a szemeteszsákokban vagy az autógumikban is megtalálható.
A kutatás eredményei azt mutatják, hogy minden gramm gumiból akár 637 mikroműanyag részecske is felszabadulhat, amelyek 94 százaléka a rágás első 8 percében jut a szervezetünkbe. Ebből az is következik, hogy ha már nem tudunk vagy nem akarunk lemondani a rágózásról, érdemes minél tovább rágni a rágógumit, ahelyett, hogy az íz eltűnése után azonnal egy másikat kapnánk be.
Már gyerekként megtanuljuk, hogy a túl sok édesség tönkreteheti a fogainkat, de van, amikor a fogmosás is ártalmas lehet. Cikkünkből megtudhatod, mikor jobb inkább lemondani a fogmosásról.