Jön Pestre a világrekorder: 224 csirkeszárnyat, 51 grillkolbászt falt fel 10 perc alatt!

GettyImages-1258703357
2024.05.08. 14:30
Soha nem látott bajnokság kezdődik a hét végén, szombaton, a Kálvin tér sarkán, a HaMo Ázsiai Bisztróban; az első selejtezővel rajtol az 1. Magyar Országos Evő Bajnokság, a legújabb őrület, ami elérte hazánkat. A „bűnös” egy Tóth Ferenc nevű úriember, aki az első országos bajnokság mögött áll, és ha hinni lehet neki, márpedig miért ne lehetne, a nagyvilágban már komoly népszerűségnek örvend ez az őrült viadal. Az olimpiák műsorára azonban egyelőre aligha kerül fel...

Szombaton a Kálvin téri HaMo Ázsiai Bisztróban megkezdődik az országos evőbajnokság három és fél héten át tartó selejtező-sorozata, amely az augusztus 25-én esedékes nagydöntőben csúcsosodik ki. A finálé helyszíne a Bikás Park, az augusztus 24-én kezdődő Burger/Beer/Blues Fesztivál második napján, 25-én. 

Ha valaki azt hiszi, hogy bolondozunk, és elgurult a gyógyszerünk, az csak félig téved. Evőbajnokságok ugyanis vannak a nagyvilágban, sőt, még hivatalos világbajnokság is. Olyannyira, hogy az evés, mint sportág egyik nagyágyúja, a több világcsúcsot is birtokló, vb-bronzérmes James Webb a döntőre ellátogat hazánkba. 

Hazánkban egy Dániában élő fiatalember, Tóth Ferenc számít a sportág apostolának. Feri idén először rendezi meg a Magyar Országos Evő Bajnokságot (sic!), amelynek még angol nevet is adott, hogy könnyebben híre menjen a világban: Hungarian Eating Contest Championship League 2024. 

A szabály pofonegyszerű: az győz, aki adott időkereten belül többet meg tud enni az azon a versenynapon az étlapon szereplő fogásból. Vagy megfordítva: a szóban forgó ételt minél rövidebb idő alatt fogyasztja el. 

A nyitó selejtezőben, a HaMo Ázsiai Bisztróban thai különlegesség, egy 3 kilós Pad-thai tészta jelenti a feladatot, az győz, aki a legrövidebb idő alatt kebelezi be a gigantikus tál tésztát. 

A többi fordulóban lesz hamburger, hagyományos pizza, tölcséres pizza, de helyszínen grillezett páros debrecenivel is meg kell birkózniuk a jelentkezőknek. 

Eddig mintegy század regisztráltak előzetesen, és legalább még egyszer ennyi jó étvágyú versenyzőt várnak a szervezők.

A selejtezők győztesei jutnak be a nagydöntőbe, amelynek helyszíne a Bikás Park, időpontja augusztus 25. A magyar bajnok képviseli majd hazánkat az Egyesült Államokban sorra kerülő világbajnokságon. Mint már említettük, a döntőt megtiszteli James Webb, több szám világcsúcstartója, akinek a két legnagyobb kunsztja első hallásra hihetetlennek tűnik. 

Egy alkalommal tíz perc leforgása alatt (ennyi a szintidő) 224 csirkeszárnyat evett meg, egy másik versenyen pedig ugyanennyi idő alatt 51 grillkolbászt. Nyilvánvaló, hogy túl is élte az erőpróbát, mert különben augusztus 25-én nem tudna eljönni a Bikás Parkba. 

Webb barátunknak egyébként kétmilliós követő tábora van a közösségi médiában, először látogat el Európába, és magyar nyelven (!) előadott videóüzenetében arról beszél, hogy kíváncsian várja a magyar ízeket. Egyébként ízelítőt is ad tudásából, végigeszi a versenymenűt. 

Megkérdeztük Tóth Ferencet, hogyan képesek egészségkárosodás nélkül megenni a versenyzők ilyen gargantuai adagokat. Nos, úgy, hogy rengeteget edzenek. Edzenek úgy is, hogy mindennap sokat esznek, és úgy is, hogy kemény fizikai munkával ledolgozzák az elfogyasztott kalóriamennyiséget. Persze előfordul, hogy egy verseny után az illető több napra kidől a sorból...

A magyar bajnokság selejtezői és döntője így követik egymást.

  1. Május 11., HaMo Bisztró (Budapest)
  2. Május 18., Firpo Burger (Budapest)
  3. Május 25., Bacon Burger (Tata)
  4. Június 1., Roncsbár (Debrecen)
  5. Június 15., Unique Burger (Budapest)
  6. Június 22., Sarok Vendéglő (Balatonlelle)
  7. Június 29., Pizzaphone (Kiskunhalas)
  8. Döntő: augusztus 25. Burger/Beer/Blues Fesztivál (Bikás Park)
(Borítókép: Rey Lopez / The Washington Post / Getty Images)