Mi lesz idén az év strandétele?

beachfood21 nyertes
2022.06.28. 16:32
Évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi az Év Strandétele versenyt, amelyet a Balatoni KÖR nyolcadszor hirdet meg. Idén külön díjazzák a bisztró- és a büfékategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet nevezni, mivel már ebben is egyre erősebb a balatoni kínálat.

Újdonságként idén szeretnének vegetáriánus, illetve vegán különdíjat is átadni, ezért biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is jelöljenek ételt, mivel ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot. Az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, a Big Mekk, a Pulled Ponty, a Gofcsi, a Répa-dog vagy a koviubileves.

Kritériumok:

  • az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön,
  • legyen egyszerű, de kreatív, nyárias, illetve
  • gyorsan és akár büfében is elkészíthető.

Bisztrókategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételekkel is, olyannal, ami

  • akár elvitelre is alkalmas, és
  • szerepel a vendéglátóhely kínálatában.

A verseny

A Balatoni KÖR augusztus 4-én osztja majd ki a díjat, miután július 25-ig előválogatással a benevezett ételek közül kiválasztják azokat, amelyek a döntőbe jutnak.

Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, de ha más küld be nevezést, minden esetben egyeztetni kell a hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel. Július 15-ig lehet nevezni a kedvenceket, megadva a hely elérhetőségét, és mellékelve a nevezett legfeljebb két strandétel fotóját rövid leírással: alapanyagok, elkészítés néhány szóban, az étel vagy nevének története (ha van), illetve annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandfogásnak.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, amelyeket bármelyik strandbüfében vagy -bisztróban elő lehet állítani, mert a végső cél az, hogy a receptet máshol is átvegyék, megújítva ezzel a strandok kínálatát. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (például sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben máshogy, esetleg sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem indulhat – nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely. A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy melyek lesznek esélyesek az Év Strandétele-címre.

(Borítókép: Heim Alexandra)