Böjte Csaba: Isten nem termel selejtet

2021.06.15. 20:53
Senki sem vitatja, hogy gyerekkori traumáink egy életen át elkísérnek minket. Nem mindegy viszont, hogy mit kezdünk ezzel a ténnyel. Skrabski Fruzsina Traumáinkon innen és túl című dokumentumfilmje olyan sikeres felnőtteket mutat be, akiket erősebbé tettek gyermekkori fájdalmaik. Online premier nálunk az Indexen, az Indavideón.

A filmből megismerjük Szabó Borbálát, a Nincsenapám, seanyám című életrajzi könyve szerzőjét, aki saját gyermekkori emlékei alapján írta meg szülei válását, és azokat a konfliktusokat, amiket a talajt vesztett édesanyjával élt meg. Ma sikeres író és családanya.

A filmesek elmentek Böjte Csaba dévai gyermekotthonába is. A szerzetes azt vallja, hogy Isten nem termel selejtet. Egykori gondozottjai – ma már több mint hatezren vannak – szinte mindannyian dolgos, családszerető felnőttek lettek.

Traumáinkon innen és túl
A Traumáinkon innen és túl elérhető az Indavideón

Vállalta a szereplést Bagi Iván is, aki az ország egyik legnépszerűbb humoristája, és – amit kevesebben tudnak – termékeny költő is. Megdöbbentő nyíltsággal beszél arról, hogy kisgyermekként verték, félelemben tartották nevelőszülei. Azt mondja, rosszkor volt rossz helyen, de már megbocsátott a nekik.

Tóth Zsé Ferenc gyerekkorában nevelőotthonokban élt, volt hajléktalan, és a törvénnyel is meggyűlt a baja. Huszonnyolc évesen érettségizett, ma a harmadik diplomájáért tanul, és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeken segít.

Danó Éva roma gyermekvédelmi szakember életének első szakaszát egy alkoholista, erőszakos apa és egy szeretetre képtelen, agresszív anya határozta meg. Mégis tanult, diplomát szerzett, ma már a gyerekvédelemben dolgozik, novellákat ír, teljes családban él.

Dunai Attila, aki ma már sikeres csapatépítő tréner, férj, családapa, korán nevelőszülőkhöz került, majd a Fóti Gyermekvárosban nőtt fel. Ő is, akár Skrabski Fruzsina dokumentumfilmjének többi szereplője, magában hordja gyermekkori traumáit, ám ennek ellenére, vagy talán épp ezért sikeres felnőtté vált. Ő is, akár a többi megszólaló, rengeteg energiát nyer a szeretetből, figyelemből, amit másoknak ad.