Vészes szintre csökkent a Velencei-tó vízszintje, pusztul a halállomány

BFALU20210606027
2021.06.18. 15:14 Módosítva: 2021.06.22. 09:22

A Velencei-tó vízállása jelenleg 101 cm, ami az aktuális minimális szabályozási szinttől 39 cm-rel tér el. Nem épp reményt keltő a fürdőzést tervezők számára, de igazi problémát láthatóan a tó élővilágára jelent.

Olvasónk már az elmúlt hét végén jelezte, hogy nagy baj lehet, mivel nyaralójuk kútjából szinte teljesen eltűnt a víz. A hét második felében aztán a környékbeliek is megkongatták a vészharangot, közösségi oldalukon fotókkal illusztrálva, hogy az alacsony vízállás miatt megindult a halpusztulás is. 

Körülbelül 90 cm vízmennyiség hiányzik a tóból, mondja Gerhard Ákos, Velence polgármestere, aki megerősíti a halpusztulást:

A Tóbíró Strandon jelezték, hogy ott jó pár haltetemet szedtek össze. Felhívtam a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, és tájékoztatást kértem.

Most annyi tudható, hogy nincs semmilyen szennyeződés, a halak ívási idején nagyobb az oxigénfelvételi igényük, ami most alacsonyabb vízbeli oxigénnel párosul.

Több olvasónk is tudni véli, hogy az évek óta tartó partfalépítési, betonozási munkálatokkal függhet össze az alacsony vízszint, merthogy azt a könnyebb kivitelezés miatt leereszthették.

Lapunknak a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azt jelezte, hogy a Velencei-tóból vízszintszabályozási jelleggel vízeresztés utoljára 2016-ban történt. A korábbi alacsony vízálláshoz képest azonban sem a Zámolyi-, sem a Pátkai-tározóból nem oldható meg a vízpótlás, mivel mindkettőben hipertróf helyzet állt elő, magyarul pótlásra alkalmatlan a vízminőség.

Szerintük semmilyen összefüggés nincs a Colas és a Swietelsky által végzett partfal építése és az alacsony vízszint miatti halpusztulások között, mivel – közlésük szerint – a beruházás múlt hónap végén befejeződött.

Velence polgármestere a vízleeresztésre úgy emlékszik, egyszer már a vízügy az említett beruházás miatt LEENGEDTE A VÍZSZINTET

A sekély tavak esetében, mint amilyen a Velencei-tó, a vízállás ilyen mértékű változása természetes folyamatnak tekinthető a Vízügy szerint. A tó életében ezek a helyzetek megszokottak, az élővilága képes alkalmazkodni a vízállás szélsőséges helyzeteihez. Azt azonban elismerik, hogy az alacsony vízállás a tó turisztikai célú és rekreációs igénybevételét megnehezíti.

Frissítés: 

Péntek estére megérkezett a MOHOSZ közleménye is arról, hogy az Állatorvostudományi Egyetem halbiológiai laborjában végzett vizsgálatok eredménye szerint oxigénhiány végzett a későbbre tolódott ívás miatt legyengült halakkal. Péntek kora délutánig mintegy 200 kilogrammnyi tettemet gyűjtöttek össze a MOHOSZ szakemberei, és ígéretük szerint folytatják a lehalászást. 

A szervezetszerint biztonságos a fürdőzés a tóban, mint írták: "A Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok, az emberi igénybevétel oldaláról jelenleg kiváló, így korlátozást, azonnali beavatkozást nem igényel, tehát minden adott egy önfeledt nyári Velencei-tavi pihenéshez." 

(Borítókép: Kilátás a 2018 márciusában átadott Bence-hegyi kilátóról a Velencei-tóra. Fotó: Faludi Imre / MTVA / Bizományi)