Vasárnap lesz apák napja

2021.06.18. 14:04

A magyarok jó kapcsolatot ápolnak édesapjukkal: mintegy kétharmaduk mindennap beszél vele, 72 százalékuk megosztja az örömét, minden második ember pedig a bánatát is az édesapjával – tájékoztatta az MTI-t országos reprezentatív kutatásáról a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért apák napja alkalmából.

A nők és a férfiak is ugyanolyan jó kapcsolatot ápolnak az apjukkal: a nők 64, a férfiak 61 százaléka naponta vagy majdnem mindennap beszél vele. A 18–29 évesek beszélnek velük a leggyakrabban (69 százalék), az 50–65 év közöttieknél ez az arány 48 százalék.

Hozzátették: elsősorban a fiatalok fordulnak az édesapjukhoz, ha szomorúak (53 százalék), az idősebbek kevésbé (28 százalék).

A felmérésből kiderült az is, hogy Magyarországon még nem igazán ismert az Amerikából eredő apák napja: a válaszadók kevesebb mint harmada tudja, hogy mikor van. Elsősorban a nők hallottak róla, és csak minden negyedik válaszadó köszönti fel édesapját az ünnep alkalmából.

Az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján tartják, megemlékezve az édesapák, nevelőapák, nagyapák és dédapák fontosságáról, hiszen az egészséges személyiségfejlődés szempontjából nemcsak az anyáknak, hanem az apáknak is kiemelkedő szerepük van a családban.