Ma már szerencsére nem kell repülőjegyet vennünk ahhoz, hogy megkóstolhassuk a világ különböző országainak ízeit, ám míg az olasz, a spanyol vagy a kínai konyha ételeiből sorra nyílnak a legkülönbözőbb éttermek, pizzázók és tapasozók, addig más nemzeti konyhák sorsa jóval mostohább. Válogatásunkban ennek a sokféleségnek a megmutatására törekszünk, a teljesség igénye nélkül.

1/9

Észak-európai ízek

Mi mással is indíthatnánk ezt a részt, mint a skandináv kovászmennyországgal, a nor/ma granddal? Kiváló pékáruval, kardamomos bullarral, ropogós danishsel és éjsötét, laktató rozskenyérszendvicsekkel várnak bennünket. A Freyját sem tévedés a skandináv sütikultúrához sorolni, akkor sem, ha a croissant-t általában a franciákhoz kapcsoljuk, hiszen az északi fika (péksüti + kávé = 5 perc nyugalom) egyik alapsütije szintén ez a roppanós leveles tésztából hajtogatott kifliszerűség, ami a Freyjánál eredeti dán recept szerint készül. Ha pedig a süteménynél komolyabb ételeket, a lokális alapanyagokra és a letisztult egyszerűségre épülő skandináv menüt próbálnánk, akkor a picike, de elegáns és különleges Escában van a helyünk. 

2/9

Nyugat-európai ízek

Mi másra is gondolhatnánk itt, mint a francia konyhára, ami gyakorlatilag reggeltől estig tartó prémium-gasztroélvezetet kínál nekünk. Ha franciás gasztronapot tartanánk, induljunk az egész napos reggeli élményéért a Béchamelbe vagy az À la Maisonba, tízóraira és uzsonnára válasszunk a francia desszertezők kínálatából (ki ne hagyjuk a frissen nyílt Nourt sem), vagy dobjunk be egy-két macaront a Chez Dodóban vagy a Macaron Heavenben. Ebédre és vacsorára pedig a Pavillon de Paris és a La Perle Noire elegáns kerthelyiségeiben kóstolhatunk franciás fogásokat vagy érezhetjük magunkat igazi „bohémburzsoának” a Bobo Restaurant-nál.

A francián kívül ismerkedhetünk más nyugat-európai népek konyhájával is, hiszen van már holland szendvicsezőnk, és megkóstolhatjuk az alapvetően belga ételnek számító gofrit is itthon. Nem kell már Bécsig utaznunk egy jó rántott húsért sem, elég kimenni a Fény utcai piacra, ahol a Buja Disznó(k) vár(nak), a raclette-et pedig nem csak Svájcban tudjuk kipróbálni, hiszen itt van nekünk a Holló és Róka is. 

3/9

Kelet-európai ízek

Az orosz fogásokat, a kiváló borscs- és pelmenyilelőhelyeket Dosztojevszkij 200. születésnapja alkalmából gyűjtöttük össze. Ezenkívül van már Budapesten grúz (georgiai) gyorsétterem is, de a jóval elegánsabb Hachapuriban is megkóstolhatjuk a kicsit balkáni, kicsit török jegyeket magán hordozó konyha fogásait. Ha már a Balkánt emlegettük, akkor meg kell említenünk a szerb ételeket kínáló Yu-Grillt. Ezenkívül a csehektől is eltanultunk egyet s mást, a férfias adagok sörrel való leöblítését például biztosan, ez valószínűleg közös hagyomány lehet az egykori Monarchia országaiban. Az étkestestvériséget az is bizonyítja, hogy a jóval korábbi cikkünkben összegyűjtött cseh sörözők, éttermek mindegyike a mai napig működik, a legfinomabb cseh ételek listájára pedig még föltennénk a Bölcső Barban készített pácolt camembert-t, a hermelínt is. 

4/9

Dél-európai ízek

Nem szeretjük az öncélú sztereotípiákat, de ha valaki, akkor az olaszok, a spanyolok és a portugálok igazán tudnak enni, ráadásul értenek is a konyhájuk bemutatásához. A spanyol konyha tapasait ITT gyűjtöttük össze, de ha inkább olasz ízekre vágynánk, akkor arra is van néhány tippünk, ha felültünk a nápolyipizza-vonatra, és arra is, ha nem, a We Love Budapest Pizza Me-vel közös verziójáról pedig semmi esetre sem feledkezhetünk meg. Persze ne csináljunk úgy, mintha csak pizzából állna Olaszország. Ha más jellegű fogásokat, könnyed salátákat vagy pastákat próbálnánk, menjünk a Baccanaléba vagy a Tom George Osteriába. Ezután pedig a Cioccolattéban, az olasz kötődésű tulajdonosok könnyed és természetes fagyijával édesíthetjük a nap hátralevő részét, vagy hasonlóan kiváló olasz gelatót próbálhatunk a Szív utcai Dolce Intervallóban is. Ha pedig a jóval ismertebb olasz és spanyol ízek helyett valami kicsit különlegesebbre vágyunk, kóstoljunk portugál finomságokat a Lisboa Pastry & Bakeryben, vagy menjünk fajsúlyosabb fogásokért a Michelin-csillagos Essência Restaurantba. Ne feledkezzünk el a kiváló görög ízekről sem, amelyeket olyan éttermekben próbálhatunk ki, mint a Mythos, a streetfoodos-gíroszos vonalat pedig a Blue Agori erősíti. 

5/9

Közel-keleti ízek

Habár az egyes országok és a bennük élők meglehetősen heterogén közösséget alkotnak, a Közel-Keletről elmondhatjuk, hogy gasztronómiai szempontból sokkal egységesebb képet mutat, mint Ázsia távolabbi részeinek konyhái. A homogenitás az ízek szempontjából azonban egyáltalán nem jelenti a változatosság hiányát, sőt. Ugyan nem kifejezetten nagy területről beszélünk, az alapanyagok és a hatások egyaránt változatosak, a legtöbb arab, zsidó, szír és török fogás pedig utolérhetetlen ízbomba. A legjobb közel-keleti éttermeket ITT gyűjtöttük össze nektek, ezenkívül meg kell említenünk a listánk megjelenése után nyílt és ezért azon nem szereplő, de kiváló Boğaziçi török éttermet is. 

6/9

Távol-keleti ízek

Heterogén és változatos ízek, különleges alapanyagok, sőt teljesen eltérő étkezési szokások jellemzik a Távol-Kelet konyhakultúráját, amelynek – a világ többi nagyvárosához hasonlóan – itt is megvannak a maga jókedvű és folyamatosan új fogásokat és ötleteket elénk táró szereplői. Kiváló indiai éttermek nyílnak, de itt van velünk például Wang Mester, a kínai konyha budapesti élharcosa, vagy Vo Son Hai, akinek már a szülei is vietnami étkezdét működtettek Budapesten, akkor, amikor nem volt még minden sarkon egy pholeves-bár. A szerintünk legizgalmasabb helyeket ITT gyűjtöttük össze nektek, ezenkívül azt sem szabad elfeledni, hogy Vietnam a világ kávékultúrájának egyik központja, a különleges feketéket Budapesten éppen Vo Son Hai első helyén, a Caphe by Hai Nam kávézóban kóstolhatjuk. 

7/9

Észak-amerikai ízek

Hatalmas, sok és kalóriadús, így szoktunk általában az amerikai konyhára gondolni. Ha vágyunk a bűnös élvezetekre, eredeti amerikai fánkokat és shake-eket kóstolhatunk az Astoriánál, a Cream Donutsban, és igazi amerikai pitét vehetünk a sPIEcyban. Autentikus, szmókerben készült, nagy darab húsokat ehetünk a Rub & Roll Barbecue-ban, míg az amerikai nagyvárosok hangulatát az I 55 American Bar & Restaurantban eleveníthetjük föl. Ha pedig amerikai elgondolású, de magyar alapanyagokból készült burgereket kóstolnánk valakitől, aki négy évig gyártotta a legkülönbözőbb szendvicseket New Yorkban, akkor a kőbányai Billogban van a helyünk. A legjobb burgerezőket pedig ITT gyűjtöttük össze. 

8/9

Latin-amerikai ízek

Nem olyan régen készített, latin-amerikai éttermeket tartalmazó toplistánkban már ajánlottunk néhány helyet, ahol szuper friss, színes, zöldséges-gyümölcsös, könnyű fogásokat kóstolhatunk, ám a nyár közeledtével érkezik el leginkább ezeknek az éttermeknek az ideje. Egy hideg koktél ízgazdag salátával, és nem is fog több hiányozni a nagy melegben. A listánkból még kimaradt, hiszen csak néhány hete nyitott meg a Pisco perui étterem, amely kiválóan illeszkedik a színes-ízes fogások sorába, az Eazyben pedig magyar borokat és venezuelai fogásokat próbálhatunk ki, helyi séf receptjei alapján. 

9/9

Ausztrália és Óceánia ízei

Az ausztrál konyhát is a nagy steakek és a kiváló grillezett fogások jellemzik, amelyek közül számtalant megkóstolhatunk Budapesten is. De arról se feledkezzünk meg, hogy Vietnam és Skandinávia mellett Ausztrália a harmadik legfontosabb kávékultúra a világon. Az ausztrál kávézás zászlóshajójának Budapesten már hosszú ideje a 10 éves My Little Melbourne számít, emellett pedig megnyílt a Grumpy Monkey is, ahol szintén hasonló életérzést próbálhatunk ki. Ugyan nem kifejezetten ausztrál, hanem inkább óceániai (Hawaiiról származik), de itt ajánljuk a színes-ízes nyers ételek iránt rajongók figyelmébe a poke bowlokat. Az apró adagokba összeállított saláták nemcsak egészségesek, de az ízek és az állagok személyre szabott orgiáját kínálják, válasszuk akár az ONO Poke, akár a Yumbo vagy a California Poke bowljait. 

Címkék