Wang Mester sosem pihen. Kevés olyan év van, amikor ne hallatna magáról. A tavaly nyitott Eastwinben a kínai és a magyar vendégek is megtalálták a számításukat, legújabb helye, a LuRou Bar viszont a gasztronómiára kimondottan nyitott közönségnek szól. A kínai deliben a hideg kacsanyelvtől a sertésbőrsalátán át a préselt malacfülig minden megtalálható.

No-go zónából gasztroparadicsom

A Monori Center környéke 10 éve még no-go zóna volt a budapestiek számára, mára azonban, köszönhetően a nyári Night Marketnek és a DunaPandának, ahol mindent lehet kapni, teljes nyugalommal jár oda bárki, aki egy igazi kínait akar enni, vagy egy extrább főzéshez keresi a jó árú alapanyagokat.

A negyed gasztronómiájának meghódításához még mindig nem árt, ha van egy idegenvezetőnk, de egyre több helyen tudnak nekünk segíteni, ha beszélünk angolul, és fel-feltűnnek a magyar nyelvű étlapok is.

Wangnak egyébként komoly szerepe van abban, hogy Budapest elkezdte megismerni a kínai gasztronómiát – először az autentikus, de európaiak számára is befogadható Gizella utcai egységgel, később az igazi kínai büféknek számító Biangokkal, most pedig a LuRou Barral. 

Főzési és vendéglátási mód

A LuRou Bar egy Kínában elterjedt vendéglátási forma. Tulajdonképpen olyan, mint egy deli bolt, csak nem füstölt áruk, olajbogyók és krémek vannak a pultban, hanem olyan kínai ételek, mint a kacsanyelv, a különböző módon elkészített pacalok, a kacsatalp vagy épp a sertésfej. Az állatok minden részét felhasználó kultúrában ezek korántsem furcsa alapanyagok, teljesen normálisnak számítanak a mindennapokban – de ezt nyilván mindenki tudja, aki járt már a Monori környéki éttermekben. A lurou pedig egy speciális főzési technika: az alapanyagokat (legyen az láb, fej, nyak vagy bármi más) órákon át főzik egy fűszeres alaplében, végül pedig hagyják benne kihűlni, majd hidegen kínálják. Egy ilyen fogást ugyanúgy meg lehet enni magában, mint az abált szalonnát, de Wang szerint számos ételbe épp ilyen állapotban kellenek. Tovább is lehet főzni őket, a szakács viszont órákat spórol azzal, hogy egy eleve kész alapanyaggal dúsítja főztjét. Wang szerint ugyanis ma már a kínaiak számára sem annyira egyértelmű, hogy nekiállnak pacalt vagy sertésfejet főzni.

A LuRouban azonban nem csak a névadó ételeket találjuk. Van itt pácolt tofu, préselt malacfül, kínai kolbász, kimcsi, csípős és ötfűszeres kacsatalp, fűszeres zúza, koreai fűszeres retek, sertésbél és -máj, moszatreszelék vagy épp sült földimogyoró. Az ételeket kérhetjük elvitelre, de – akárcsak egy olasz deliben vagy egy magyar hentesnél – helyben is fogyaszthatjuk.

Nem csak hidegen

Ha melegételre vágyunk, itt az is kapható: Wang kínai szendvicsnek hívja, az étlapon Laotonguan burger néven fut a roppanós, kerek, croissant-jellegű buciba töltött korianderes-csípős paprikás csülök, ami nemcsak nagyon finom, de annyira egzotikus, mint egy felpimpelt burger a Gourmet Fesztiválon. Szóval bátran bevállalhatja bárki, aki bírja a koriandert és a glutént, illetve húst is eszik.

Wang új üzlete előtt valószínűleg nem fognak kígyózni a magyar vásárlókból verbuválódott sorok, de a helyi kínai közösség egymásnak adja majd a kilincset. A bolt tiszta, az áru minden reggel frissen készül, szóval jó tudni, hogy ha egyszer nekiesünk egy igazi kínai különlegességnek, és a recept félig főtt sertésfejet kér – ami Wang szerint csípős paprikával és fokhagymával is mennyei –, akkor tudjuk, hova fordulhatunk.

Elérhetőségek

LuRou Bar

  • 1107 Budapest, Jegenye utca 19.

Címkék