Az utolsó ádventi hétvégét még kihasználhatjuk arra, hogy a gasztronómia rajongóinak beszerezzünk egy új könyvet, melyből ihletet meríthetnek - akár a két ünnep között is. Az alábbi ajánlatban szereplő kincsek beszerezhetők az ország bármely pontján, bármelyik könyvesboltban:
Horváth Judit: Nagyszüleink kenyere mentesen
A mentes kovászműhely legjobb receptjei
Mi a kívül ropogós, belül foszlós mentes kenyér titka? Lehet-e a gluténmentes péksütemény valódi kulináris élmény?
Horváth Judit közel 100 mentes receptje között mindenki megtalálhatja a kedvencét. Kenyérfélék és péksütemények színes palettáját vonultatja fel, a vidéki cipótól kezdve, az alternatív liszttel készült és gabonamentes kenyereken át az ünnepi fogásokig, de megkóstolhatjuk a nagyvilág kenyereit is. Nem tiltólistás többé a bagett és a pizza, a kakaós csiga és a túrós batyu, a lángos és a croissant, ráadásul a mentes változat is ízletes és foszlós, sőt még egészséges is, hiszen mind mesterséges adalékanyagok nélkül készült.
A szerző a receptek mellett megosztja a mentes sütés minden titkát, az alapanyagismerettől kezdve a kovászolásig, a kelesztésig és a sütésig, sőt a tárolásra és a maradék felhasználására is remek ötleteket ad. Nagyszülei kenyérsütési hagyományait megőrizve – ahol szükséges, modernizálva – könyve egyszerre tiszteleg az étel és az ősök előtt.
Stanley Tucci- Felicity Blunt: Tucci asztalánál
,,Életem legboldogabb pillanatai szinte mindig a konyhához és az asztalhoz köthetők.ˮ
Az Amerikában felnőtt világhírű színész és elismert gasztronómus gyermekkorában a főzés mindig közös, családi esemény volt, amelyhez a mai napig rengeteg recept, emlék és hagyomány kötődik. A könyv hagyományos és modern olasz ételek receptjeit tartalmazza a Tuccik gyűjteményéből, és olyan kedvenc fogásokét, amelyeket brit feleségével, Felicity Blunttal kísérleteztek ki. De szerepelnek a könyvben sógornője, Emily Blunt és a barátok bevált receptjei is. Válogathatunk a család kedvenc tészta- és halételei közül, de ha kiadósabbra vágyunk, biztosan nem csalódunk majd Felicity Wellington-bélszín vagy pásztorpite receptjében. Zárásként nem maradhat el a desszert sem, például egy szelet áfonyás pite gyöngyöző proseccóval…
Maxwell Colonna-Dashwood: Kávészótár
Minden, ami kávé: a termesztéstől a pörkölésig, a főzéstől a kóstolásig
A Kávészótár nélkülözhetetlen útmutató a tökéletes ital elkészítéséhez szükséges kifejezések és technikák, eszközök és fajták szédítő sokaságához.
A világhírű kávészakértő Maxwell Colonna-Dashwood a termesztéstől és szüreteléstől kezdve a pörkölésen és őrlésen át a főzésig több száz szócikkben mutatja be a kávé élvezetét befolyásoló valamennyi kulcsfontosságú tényezőt.
Tapas
Spanyol ízek, kis fogások, közös étkezések
A spanyol konyha változatossága és gazdagsága számos ízletes tapasfogást kínál. Képzeljük el a vörösborban pácolt chorizót, az ízletes empanadát, a ropogósra sült sajtos padlizsánt vagy a frissítő gazpachót. Ne feledkezzünk meg a tortilláról sem, amely számtalan töltelékkel variálható, és mindig újabb meglepetéseket tartogat. A tapasok eredetileg apró falatok voltak, amelyeket egy pohár ital mellé szolgáltak fel, ám mára a spanyol konyha ezen kincsei a világ számos pontján önálló fogásként is megállják a helyüket. Ha többfélét kínálunk belőlük egyszerre, kiváló főételt alkothatunk, amely bármilyen összejövetelt különlegessé varázsol. A több mint 60 receptet tartalmazó gyűjtemény segít abban, hogy új ötletekkel gazdagodva varázsoljunk feledhetetlen étkezéseket a családdal és barátokkal töltött idő alatt.
Maxine Clark
Rizottó
50 ízletes, olasz rizsétel
A rizottó az olasz konyha egyik legváltozatosabb és legkedveltebb fogása, amely számtalan formában elkészíthető. Lehet egyszerű, de ízletes paradicsomos-bazsalikomos, krémes parmezános-vajas, vagy épp különleges céklás vagy erdei gombás. A húsos változatok kedvelői csirkés vagy garnélás rizottóval is próbálkozhatnak, míg a különlegesebb ízekre vágyók vörösborban vagy tintahaltintával főzött rizottót is készíthetnek. A sáfránnyal aranyszínűvé varázsolt változat pedig igazi ínyencség.
Ez az étel nemcsak gazdag és krémes köretként, hanem laktató egytálételként is kiválóan megállja a helyét.
Romics Bea
GASZTROAJÁNDÉKOK
Több mint 70 meglepetés minden alkalomra
Többé nem okoz fejtörést, milyen egyedi, személyre szóló és könnyen elkészíthető ajándékkal rukkolj elő. Legyen szó gyerekzsúrról, baráti összejövetelről, ünnepi alkalomról vagy, karácsonyi figyelmességről, a könyvben található ötletek között mindenki megtalálhatja a kedvencét.
Illatos fűszerkeverékek és olajok kecses üvegekbe zárva, a nyár ízeit idéző, különleges lekvárok, csatnik az egzotikus ízek kedvelőinek, melyek a házi pástétomokhoz is remekül illenek. Likőrök, édes és sós kekszek, karamelles ínyencségek és karácsonyi finomságok változatos palettájáról választhatsz.
Pár szem szépen csomagolt gin-tonik bonbon vagy Baileys-trüffel a felnőtteknél, a házi készítésű gumicukrok vagy a szivárványtorta pedig a gyerekeknél biztos siker.
De ami a legfontosabb: bátran kísérletezz az ízekkel, és ne feledd el megajándékozni magadat sem!