Ha szereted a babapiskótát, akkor ez a gluténmentes verziója is ízleni fog!

babapiskota1.jpeg

Vannak az életben dolgok, amiről nagyon nehezen mondanék le, az egyik ilyen a babapiskóta. Ebben a piskótában az a jó, hogy rengeteg sütés nélküli süti alap alkotóanyaga és önmagában is kiváló nassolni való. Amíg nem voltam tudatában a lisztérzékenységemnek, addig a reggeli kávém mellé ezt fogyasztottam. De sajnos ennek már vége és más alternatívát kellet keresnem. De azok a gluténmentes kekszek valahogy nem voltak az igaziak, és ezt a máshoz nem hasonlító ízvilágot kerestem minden más piskótában, de egyik sem hozta. Mígnem az egyik szupermarketben találtam gyári mentes babapiskótát, a boldogságom addig tartott, amíg megláttam az árát….Borzasztóan túl van pozícionálva véleményem szerint, így ott is hagytam a polcon.

Nem olyan rég hoztam nektek egy házi háztartási keksz receptet, ugyanott találtam egy szintén otthoni elkészítésre szánt babapiskóta receptet. Nem teketóriáztam sokat, még este neki álltam elkészíteni, hiszen olyan alapanyagokból készül, ami minden valamirevaló konyha alap felszerelése, az elkészítés menete is gyors és egyszerű.

Azért azt meg kell említenem, hogy a babapiskóta formával azért meggyűlt a bajom, elsőre nem is sikerültek annyira tökéletesre, de gyakorlással ez is menni fog majd. És biztosan sokszor fogom elkészíteni, mert az íze valóban olyan, mint amit a boltban vettem régen. A hamisíthatatlan babapiskóta íz, amire már olyan rég vágytam!

babapiskota_3.jpeg

Íme a recept:

Nekem 18 db jött ki belőle. Az eredeti recept 30 db babapiskótát írt, én feleztem a mennyiségeket első próbálkozásra.

2 db tojás (eredeti recept 3 db)

0,5 csipet só (eredeti recept 1 csipet)

40 g porcukor (eredeti recept 80 g)

5 g vaníliás cukor (eredeti recept 10 g)

65 g rizsliszt (eredeti recept 125 g)

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját a sóval, a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk. A rizslisztet apránként hozzáadjuk, elkeverjük, majd a felvert tojásfehérjével óvatosan összeforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe babapiskóta alakban kinyomjuk (ez igényel némi kézügyességet, bár ügyetlenségem ellenére egész jól sikerült). Hagyjunk köztük kellő távolságot, mert megnőnek a sütés alatt. Először 175 fokon 8 percig sütjük, majd 120 fokon további 4 percig, végül 75 fokon 6 percig szárítjuk. Nyitott sütőajtónál hűtjük ki.

És készen is vagyunk nagyjából 1 óra alatt, aki ügyes az még gyorsabban.

Ezek az apró örömök az életben, hogy holnap reggel újra babpiskótát fogyaszthatók a kávém mellé!

Ha érdekelne több gluténmentes ötlet, akkor látogass el az új oldalamra, ami csak gluténmentes témakörrel foglalkozik:

Vannak az életben dolgok, amiről nagyon nehezen mondanék le, az egyik ilyen a babapiskóta. Ebben a piskótában az a jó, hogy rengeteg sütés nélküli süti alap alkotóanyaga és önmagában is kiváló nassolni való. Amíg nem voltam tudatában a lisztérzékenységemnek, addig a reggeli kávém mellé ezt fogyasztottam. De sajnos ennek már vége és más alternatívát kellet keresnem. De azok a gluténmentes kekszek valahogy nem voltak az igaziak, és ezt a máshoz nem hasonlító ízvilágot kerestem minden más piskótában, de egyik sem hozta. Mígnem az egyik szupermarketben találtam gyári mentes babapiskótát, a boldogságom addig tartott, amíg megláttam az árát….Borzasztóan túl van pozícionálva véleményem szerint, így ott is hagytam a polcon.

Nem olyan rég hoztam neketek egy házi háztartási keksz receptet, ugyanott találtam egy szintén otthoni elkészítésre szánt babapiskóta receptet. Nem teketóriáztam sokat, még este neki álltam elkészíteni, hiszen olyan alapanyagokból készül, ami minden valamirevaló konyha alap felszerelése, az elkészítés menete is gyors és egyszerű.

Azért azt meg kell említenem, hogy a babapiskóta formával azért meggyűlt a bajom, elsőre nem is sikerültek annyira tökéletesre, de gyakorlással ez is menni fog majd. És biztosan sokszor fogom elkészíteni, mert az íze valóban olyan, mint amit a boltban vettem régen. A hamisíthatatlan babapiskóta íz, amire már olyan rég vágytam!

Íme a recept:

Nekem 18 db jött ki belőle. Az eredeti recept 30 db babapiskótát írt, én feleztem a mennyiségeket első próbálkozásra.

2 db tojás (eredeti recept 3 db)

0,5 csipet só (eredeti recept 1 csipet)

40 g porcukor (eredeti recept 80 g)

5 g vaníliás cukor (eredeti recept 10 g)

65 g rizsliszt (eredeti recept 125 g)

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját a sóval, a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk. A rizslisztet apránként hozzáadjuk, elkeverjük, majd a felvert tojásfehérjével óvatosan összeforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe babapiskóta alakban kinyomjuk (ez igényel némi kézügyességet, bár ügyetlenségem ellenére egész jól sikerült). Hagyjunk köztük kellő távolságot, mert megnőnek a sütés alatt. Először 175 fokon 8 percig sütjük, majd 120 fokon további 4 percig, végül 75 fokon 6 percig szárítjuk. Nyitott sütőajtónál hűtjük ki.

És készen is vagyunk nagyjából 1 óra alatt, aki ügyes az még gyorsabban.

Ezek az apró örömök az életben, hogy holnap reggel újra babpiskótát fogyaszthatók a kávém mellé!

 

Ha érdekelnek a gluténmentes édességek, akkor látogass el, új weboldalamra, ami csak ezzel a témával foglalkozik: https://www.glutenmentesedesseg.hu