Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Bazsalikomos zöldborsókrém

2022. augusztus 10. - ízeknyelvén

Még korábban ígértem egy gyors, alig pár hozzávalós zöldborsókrém receptet. Most végre volt időm újra elkészíteni, és fotózni is Nektek. Nagyon szeretem a mindenféle kencéket, ez az egyik kedvenc tematikám, például vendégvárós tálak összeállításakor. Egy sima hétköznap is könnyen tehetjük vele változatossá a reggelit, vacsorát: egy szelet pirítósra kenve már önmagában is finom, de jöhet mellé vagy a tetejére zöldség, sajt, akár felvágott is, és készen is van egy könnyű fogás.zoldborsokrem_3.jpeg

Igaz imádok a konyhában ténykedni, de nyáron azért én is nehezebben kapcsolom be a sütőt vagy állok hosszabb időt a tűzhely mellett, ezért igyekszem gyors és hamar összeállítható receptekhez nyúlni. Ez a zöldborsókrém tökéletesen illik a sorba. 10 perc párolás, még 5 perc az aprítógépben, és már kész is. Ha van idő, érdemes a hűtőbe tenni, és hagyni összeérni az ízeket, de akár azonnal is fogyasztható.zoldborsokrem_6.jpegBár sokszor a mentát párosítják a zöldborsó mellé, mert friss és üde kombinációt alkotnak együtt, nekem mégsem ez volt az első gondolatom. Igaz, mikor először csináltam ezt a krémet, alig egy napja jöttünk haza Olaszországból, így még tombolt bennem az olasz hangulat az ízek terén is. A bazsalikom amúgy is az egyik kedvenc fűszerem, főleg frissen szedve, most is ez adta a fő ízt a borsó mellett. A másik fontos alapanyag az extra szűz olívaolaj, most nem véletlenül hangsúlyozom, hogy extra szűz. Nálam általában többféle olívaolaj van otthon, sima főzéshez sütéshez, extra szűz salátákhoz, krémekhez, amikor nincs hőkezelés. Persze nem bírtam ki, és az utazásról is hoztam haza két pici üveggel, mindkettő helyi kisebb gazdaság terméke, az egyik ebből citromos. Valami mennyei aromája van, ehhez a krémhez is zseniálisan passzol. Persze ha nincs ízesített olaj otthon, a sima is tökéletes, de azért érdemes jó minőségűt választani, mert abszolút érződik az íze a krémben.zoldborsokrem_2.jpeg

Hozzávalók:

  • 250 g fagyasztott zöldborsó
  • kb. 1/2 citrom lereszelt héja és kifacsart leve
  • kb. 2 ek extra szűz olívaolaj (én most citromosat használtam)
  • 10-12 friss bazsalikom levél
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A zöldborsót forrásban lévő, enyhén sós vízben, kb. 10 perc alatt párold meg. (Érdemes a főző vízből félretenni egy keveset, ezzel jól lehet még krémesíteni.) Majd gyorsan hideg víz alatt szűrd le a borsót. 
  2. Tedd késes aprítóba a megpárolt zöldborsót, a citrom lereszelt héját, kifacsart levét, az olívaolajat, a bazsalikom leveleket, sózd, borsozd, és az egészet tetszőleges krémességűre dolgozd össze.
  3. Ilyenkor érdemes kóstolni, ízlés szerint lehet még fűszerezni, illetve ha nem elég krémes, a maradék főző vízzel, kevés citromlével vagy olívaolajjal tovább lágyítani. Ha kész, hűtőben tárold.

Csak hogy az olaszos vonalon maradjunk, nálam most friss kovászos ciabatta adta az alapot, amit a hétvégén sütöttem. A krém tetejére mozzarella sajt került, és locsoltam rá még egy kis citromos extra szűz olívaolajat, végül megszórtam egy kevés frissen őrölt borssal is. zoldborsokrem_4.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3617905057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása