Gasztromuksó

Gasztromuksó

Rántott ponty franciasalátával

gasztro

2023. február 02. - Gyógyosok

Vízben él, pikkelyes, akadnak benne szálkák, elsősorban ünnepekkor kerül az asztalra, rendkívül egészséges, koleszterinszegény, sütve, rántva  is fogyasztható étel a hal, mi erre az alkalomra a pontyot választottuk, könnyed franciasalátával tálaltuk.

rantott_ponty.jpg

Ennek az egyik legnépszerűbb halfajtának az ízét elsősorban a lelőhelye határozza meg, azaz, hogy milyen körülmények között tengeti életét. Az egészséges nem túl zsíros ponty ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedik.  Kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz, A, B1, B2 vitamintartalma sem elenyésző. Mindezek ellenére mi sem vagyunk halfogyasztók, ami megmagyarázhatatlan, hiszen egészséges, könnyed,és sokféle étel készíthető belőle. Kriszta régóta áhítozott a rántott halért, mielőtt elmentünk volna megvenni, megcsörrent a telefon. Egy barátunk örömittasan mesélte, hogy az egyik családtagjának óriási szerencséjére, több példányt sikerült horgászni, egy méretes példányt szívesen odaadnának. Nem kellett kétszer megkérdeznie, tudtuk, hogy a srác profi horgász, nem eteti túl a halakat, a méreten aluliakat visszaengedi a vízbe. Miután elmondtam Krisztának a telefonbeszélgetést kérdések tömkelegét tette fel. Biztos jó ötlet? A ponty zsíros hal, vagy nem? Ugye megcsinálod. Korábban nekem is volt szerencsém zsíros, túletetett halat ennem, de ez az ellenkezője volt. Balatoni, ízletes, amiből rántott halat sütöttünk.

 Hozzávalók

8 filézett halszelet

40 dkg búzaliszt

40 dkg zsemlemorzsa

3 db tojás

15 dl étolaj

1 db szeletelt citrom

Elkészítése

Mi a jó panír titka?

A tapasztaltak szerint a panír előtt papírtörlőre kell tenni a halszeleteket, így a fölösleges nedvességet felszívja, a liszt mégis megtapad a halunkon.

A szeletek mindkét oldalát lisztbe tesszük, majd az alaposan felvert tojásba kerül, majd zsemlemorzsába megforgatjuk. 

Felforrosított olajba tesszük, rákerül a fedő, így enyhén kérgesedik és villával gyerekjáték volt megfordítani. Fedő nélkül ez az oldala is körülbelül 4 percig sült.

Papírtörlőre tesszük, de csak annyi ideig, hogy roppanós maradjon.

Életem első rántott hala Kriszta szerint is jól sikerült, franciasalátával tálaltam, pár perc múlva az ablakot is be lehetett csukni.

Jó étvágyat Kíván a Gasztromuksó!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromukso.blog.hu/api/trackback/id/tr4118039638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása