Gasztromuksó

Gasztromuksó

Hortobágyi palacsinta

Desszert

2022. december 03. - Gyógyosok

Szerintem a palacsinta az egyik legkedveltebb desszertek között a képzeletbeli dobogón megtalálható. A viszonylag egyszerűen elkészíthető tésztát különféle ízű lekvárokkal, pudinggal, kakaóval szokták általában fogyasztani. Mi egy teljesen más formáját választottuk. A hortobágyira tettük le a voksunkat, de nem ott készítettük, hanem a Balaton egyik ékszerdobozában Reziben.

hortobagyi.jpg

Kriszta imádja az édességeket én inkább a sós, fűszeres ízekért vagyok oda. Nemrégiben palacsintát kívánt, látta rajtam a grimaszt, így kompromisszumot kötöttünk. Palacsinta készült, de a hagyományostól eltérően: húsosan, fűszeres szafttal, tejföllel meglocsolva. Annyira jól sikerült az első próbálkozása, hogy azóta ez lett számomra az elsődleges kedvenc. Ha még nem ettetek feltétlen kóstoljátok meg, nem fogtok csalódni a hortobágyiban.

Hozzávalók a töltelékhez

60 dkg hús

2 evőkanál étolaj

2 fej vöröshagyma

2 mokkáskanál őrölt pirospaprika

1 db paradicsom

1 db paprika

só, bors

tejföl

Elkészítése

Az apróra vágott vöröshagymát forró olajban folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük, félre tesszük, hozzászórjuk az őrölt fűszer paprikát, sózzuk, borsozzuk.

Visszatesszük a tűzhelyre hozzákeverjük a darált húst, ami lehet disznó, csirke, pulyka, mindenkinek az ízlése szerint. Keverjük, amíg a hús ki nem fehéredik. Hozzátesszük az apróra vágott paradicsomot, paprikát. Kevés vízzel felengedjük, csak annyival hogy a sűrűsége megmaradjon. Fedő alatt kis lángon főzzük.

Hozzávalók a palacsintához

20 dkg liszt

2 tojás

3 dl tej

3 dl szódavíz, vagy szénsavas ásványvíz

csipetnyi só

1 evőkanál étolaj

 Elkészítése

A tojásokat habverővel, vagy villával felkeverjük.

Hozzáadjuk a tejet, lehetőleg olyat, ami nem csak a képeken látott tehenet.

Beletesszük a lisztet, vizet, sót,  étolajat. Csomómentesre kikeverjük, majd serpenyőben kisütjük a tésztát.

A kisült palacsintatésztákra rátesszük a közben elkészült húst, felgöngyöljük és beletesszük a tepsibe. Tejfölös szafttal meglocsoljuk és 200 fokon körülbelül 20 percig sütjük.

Jó étvágyat kíván a mennyei eledelhez a Gasztromuksó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromukso.blog.hu/api/trackback/id/tr3817993932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása