Gasztromuksó

Gasztromuksó

Cukkinis lapcsánka kapros tejfölös mártással

egyszerűen elkészíthető

2022. november 30. - Gyógyosok

Egyszerű, nem pénztárcaszaggató és több változatban is elkészíthető a közismert nevén tócsni, de lapcsánkaként, macókaként, cicegeként, pacsniként is nevezett könnyen elkészíthető étel. A krumplis a legelterjedtebb, de több hozzávalóval is érdemes kipróbálni. Mi burgonya helyett a cukkinit választottuk.

cukkini.jpg

Akárhányszor asztalunkra kerül ez a laktató és felettébb ízletes étel feleségemmel Krisztával a lapcsánka említésekor eszünkbe jut egy évekkel ezelőtti történet. Nyáron, tikkasztó hőségben egy kiadós túrázás után kellemesen elfáradva és farkaséhesen kerestük azt a helyet, ahol degeszre ehetjük magunkat. Túlzás lenne azt állítani, hogy kidülledt szemekkel vizslattuk volna az éttermek kínálatát, egyszerűen csak baktattunk az illatok után.  Hirtelen megláttunk egy Michelin csillagról még csak álmodni sem merő retró bódészerűséget. Biztatónak tűnt, hogy az "étterem" előtti részre kirakott sörpadokon tömegek ették jóízűen a hatalmas ételadagokat. Nem volt vitás, hogy mi is leülünk és lakomázunk egy hatalmasat. Az étlapot böngésztük, mindent fotókkal illusztráltak. Kriszta a palacsinta mellett rakta le a voksát, én a"méret a lényeg" alapon a képen brutál nagynak mutatkozó lapcsánka mellett döntöttem. A rendelés után pár perc elteltével Kriszta elégedetten majszolta a hatalmas töltött palacsintákat. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka. Odarohantam a pulthoz, az étel méretével szembesülve elsápadtam. Két darab fasírt nagyságú étel lapult a tányéron. Majdnem nagyítót is rendeltem. Megkóstoltam a krumplis eledelt az íze nagyon finom volt, csak az adagokkal voltam elégedetlen. Mi is kipróbáltuk, most a cukkinis változatot mutatjuk be.

Hozzávalók

A tésztához

1 db közepes méretű cukkini

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

liszt (amannyit felvesz)

1 db tojás

petrezselyem, só, bors

A mártáshoz

tejföl 

kapor

őrölt piros paprika

Elkészítése

Kisebb méretű cukkininál egyszerűbb a dolgunk, mert ha tartalmaznak is magot nagyon zsengék, nyugodtan benne hagyhatjuk, a nagyobbaknál ki kell szedni a belső részével együtt. Megpucoljuk, nagy lukú reszelőn lereszeljük. Körülbelül 15 percig állni hagyjuk, de legalább annyi ideig, amíg a facsarás után nem enged ki levet. Hozzáadjuk a megpucolt, apróra vágott vöröshagymát, reszelt fokhagymát és a fűszereket. Összekeverjük, majd beletesszük a tojást és a lisztet. Az alapanyagokat vizes kézzel alaposan összedolgozzuk. Gombócokat formázunk, majd beletesszük a serpenyőbe felforrósított étolajba. Evőkanállal óvatosan szétlapítjuk, vigyázva, hogy a tészta egyben maradjon. Az egyik felét érdemes magas hőfokon sütni, amíg kicsit meg nem kérgesedik, így nem esik szét, ha megfordítjuk. Papírtörlőre tesszük, hogy a fölösleges zsiradéktól megszabaduljunk. Kapros, tejfölös mártással és egy csipetnyi őrölt piros paprikával tálaljuk.

Jó étvágyat Kíván a Gasztrómuksó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromukso.blog.hu/api/trackback/id/tr217991470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása