frittata.pngAki azt mondja, hogy ez csak egy sima rántotta, az téved. Az olaszok jolly-joker tojáslepénye bár küllemében valóban a megtévesztésig hasonlít konyhánk gyakori vendégére, néhány fontos apróságtól lesz igazi az olaszok frittatája – amelyet most a szezonhoz igazodva egy kis spárgával ajánlunk figyelmetekbe. Éljen a tavasz!

Bármi lehet

Ahogy pár korábbi receptünkre igaz, úgy a frittatára is elmondhatjuk: egyszerűségében a nagyszerűsége, ezt az ételt megannyi formában és helyzetben elkészíthetjük. A hulladékmentes életmód tökéletes étele, igazi maradékmentő: a tojásos lepényt szinte bármivel feldobhatjuk, akármelyik szezonális zöldség – medvehagyma, spárga, spenót, sült paprika, borsó, brokkoli, répa, gomba – jól áll neki, ehetjük valamilyen húsos kiegészítővel, szalonnával, sonkával, vagy akár hallal is (nagyon kedvelt pl. valamilyen szárított sonkával), de süthetjük előző napról megmaradt főtt krumplival is. Valamilyen finom sajtot (keménysajtot, kecskesajtot) viszont szinte mindig tesznek bele az olaszok.

A frittata lehet előétel, de kis kiegészítéssel és tartalmasabb betéttel könnyen főétellé avanzsálhat, de szendvicsekbe, tortillalapba is kerülhet, kis darabokra szelve, keményebbre sütve a büféasztal kedvence lehet. Lehet egy kiadós, ráérős reggeli vagy gyors ebéd vagy vacsora főszereplője. Ízléstől függően süthető remegősebbre, vagy szilárdabbra, készülhet tűzhelyen, vagy sütőben is, de lehet e kettőt kombinálni is (a teteje megszilárdításához a végén kaphat egy kis grillezést a sütőben).

Egyesek szerint különlegességét – elsősorban megkülönböztethetőségét a francia omlettől – az adja, hogy a tojásokat még a sütés előtt keverik össze a többi összetevővel; a lepényt alapvetően inkább alacsonyabb hőfokon és inkább kicsit hosszabban sütik (lentamente, azaz lassan, általában 15 percig); és a lepényt semmiképp nem hajtják félbe. A spanyol tortillához hasonlóan viszont megfordítani szabad a lepényt, sőt, érdemes – hogy mindkét oldala kellően megsüljön.

A spárgás frittata receptje

Hozzávalók

  • 6 közepes méretű tojás
  • egy csomag spárga (kb. fél kg)
  • 3 evőkanál reszelt parmezán / Grana Padano sajt
  • 2 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 2 evőkanál olaj
  • díszítéshez esetleg egy kis metélőhagyma

 

Elkészítés

Először mossuk meg a spárgát, távolítsuk el a szár fehér, keményebb részét, ezután kössük össze őket kis kötegekbe, és főzzük meg (kb. 10-15 percig) sós vízben állítva egy keskenyebb lábasban úgy, hogy csak a csúcsuk lógjon ki a vízből (ami így párolódni fog). Amikor megfőttek, csepegtessük le őket, és vágjuk apró darabokra.

Mossuk meg, és szeleteljük fel a póréhagymát, fonnyasszuk néhány percig olajon egy serpenyőben, sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá az apróra vágott spárgát.

Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a reszelt sajtot, ízesítsük sóval, borssal és keverjük jól össze a serpenyőből a spárgával és a hagymával.

Öntsük a tojásos-zöldséges keveréket egy olajjal kikent tapadásmentes serpenyőbe, süssük 2-3 percig, majd fedjük le a serpenyőt, és csökkentsük a hőfokot. Ha az oldala aranybarna, fordítsuk meg a tojáslepényt a másik oldalára, süssük így is egy kicsit, majd forrón tálaljuk.

Buon appetito! :-)

A recept forrása innen és innen.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6817831651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása