Szeretem a kelt tésztákat, a házi péksüteményeket. Messze túlszárnyalják a boltokban kapható, felfújt mű péksüteményeket. A rongyos kiflit azért szeretem, mert akár magában is el lehet nyammogni. A sok vajnak köszönhetően omlós, foszlós. Elég mellé egy bögre kakaó, tea és máris tökéletes a nap. A legjobb, ha még este elkészítjük a tésztát, megpihen éjszakára a hűtőben, reggel pedig már csak be kell tolni a sütőbe, így nem is kell sokat várni a friss meleg reggelire.
Hozzávalók:
- Fél kiló liszt
- 2,5 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő, vagy 25 g friss
- só
- cukor
- 15 dkg reszelt sajt
- 3 evőkanál tejföl
- 10 dkg vaj
- a kiflik tetejére 1 tojás sárgája, reszelt sajt vagy szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. (meleg helyen pihentetjük pár percig, míg hólyagos lesz)
A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, sózzuk, hozzáadjuk a puha vaj felét (5 dkg) és addig gyúrjuk, míg az edény falától elválik. (Én géppel dolgoztam, kb 5 perc)
A tésztát letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. (Kb 30 perc)
Lisztezett deszkára borítjuk és fél centi vastag téglalappá nyújtjuk. Kenjük meg puha vajjal, szórjuk meg reszelt sajttal, majd a hajtogassuk össze és pihentessük megint kb 15-20 percet.
Megint nyújtsuk, de most tejföllel kenjük meg és erre jöhet a sajt. Megint hajtogassuk össze (a széleit behajtjuk alulról, felülről és oldalról)
Ismételjük meg megint egyszer vaj+ sajt, utána tejföl+ sajt, így lesz szép réteges a kiflink.
Az utolsó után nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra, vágjuk fel 8 darab háromszögre (mint a pizzát), tekerjük fel kifli formájúra. (Ha csak másnap szeretnénk kisütni, akkor ennél a fázisnál tegyük a hűtőbe.)
A kifliket kenjük meg tojássárgájával, szórjuk meg reszelt sajttal vagy szezámmaggal és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)