Mandulás piskóta, diós krémmel

124567309_364080908231759_6963084824666930695_n.jpgA piskóta bármilyen formája egy elképesztő jó dolog. Több receptúra is van az elkészítésére, amit itt mutatok az nekem bevált és szeretem, mert szép magasra feljön. Ezúttal a liszt egy részét kicseréltem darált mandulára, és egy főzött klasszik, nagyis diókrémet terveztem hozzá. Mivel azonban nem volt se kedvem sem időm a diót finomra őrölni, így én egy szirupot csináltam belőle. A recept tehát nem hibás, ha darált magokkal dolgoztam volna a szép végeredményt kapom! (legközelebb azt is feltöltöm majd!! )

Hozzávalók:

Piskóta: 4 tojás * 250 g cukor * 10 ek meleg víz * 200 g liszt * 60 g darált mandula v. dió * 1/2 csomag sütőpor

Krémhez: 100 g cukor * 0,5 dl tej * 50 g darált dió v. mogyoró * 1/2 ek liszt * 1/2 csomag vaníliás cukor * 80 g vaj * 1 ek rum

Elkészítés:

A piskótához a cukrot, a tojások sárgáját és a vizet habosra keverjük. Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót, majd felverjük a tojások fehérjét és azt is belekeverjük szépen óvatosan. Egy kivajazott tepsibe öntjük - én az aljára mindig teszek egy sütőpapírt, így védem az alját a leégéstől, és könnyebben is tudom kivenni a kész tésztát, ha picit túllóg a peremén. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

A krémhez a tejet a cukorral összefőzzük, majd hozzáadjuk a diót (vagy bármilyen általunk kedvelt darált magfélét) és a lisztet és további pár percig főzzük. Mikor ezzel megvagyunk levesszük a tűzről és hozzákeverjük a többi hozzávalót.

A kész tésztát ha kihűlt félbe vágjuk, megkenjük a krémmel, visszarakjuk rá a tetejét és készen is vagyunk! Jó étvágyat!

 

Címkék: süti