Ricottás Rugelach
A zsidó konyha legjava
Sok olyan sütemény van, amiről nem tudunk, pedig pofon egyszerű elkészíteni és nagyon finomak. Ilyen volt számomra a zsidó konyha egyik specialitása a rugelach, ami egy kis csavart kifli megtöltve. Lehet édes és sós változatát is elkészíteni. Én kezdésnek egy sós, zöldfűszeres-ricottás verzióját készítettem.
Hozzávalók:
Sós alaptészta: 120 g natúr krémsajt * 120 g vaj/margarin * 150 g liszt * 1 csipet só
Töltelék: 250 g ricotta * só, bors, bazsalikom, oregano, rozmaring * 2 gerezd fokhagyma ** 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, és csakúgy, mint egy omlós tésztát fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük min. 1-2 órát, de akár egy éjszakát is. Ha ez megvolt akkor a kivett tésztát 3 részre osztjuk, és lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, majd mint egy pizzát, szeleteket vágunk belőle.
A töltelékhez is összekeverjük a hozzávalókat és egyszerűen megkenjük vele a cikkeket, majd a vastag oldalától kezdve feltekerjük őket, mint a kis kifliket. Sütőpapírral bélelt, lapos tepsibe tesszük, lekenjük a tetejüket tojással, megszórjuk kis sóval - ha van otthon nagyszemű az a legjobb. 180 fokra előmelegített sütőben 20-22 percig sütjük.
Remek kis falatok lesznek gyerekeknek, vagy vendégségbe party falatoknak is (vagy egy kiadós nassolásra). A tésztája nagyon finom a krémsajtnak köszönhetően, így pillanatok alatt el fog fogyni, sose lehet eleget készíteni belőle! Jó étvágyat!