Pikáns cukkinis, brokkolis tészta koktélparadicsommal
A tésztát sokan közellenségnek tekintik, pedig csak jól kell felhasználni! A teljes kiörlésű tészta például lassú felszívódású így sokkal jobb a szervezetünknek, mint a hagyományos. Manapság pedig már nem is nehéz hozzájutni, mostmár minden bolt állandó kínálatában megtalálható (én a Lidlben veszem, akciós napjaiban 199Ft egy fél kilós penne vagy fusilli).
Hozzávalók:
1 db cukkini
1 kis fej brokkoli
1/2 póréhagyma
400g tetszőleges tészta (én teljes kiörlésű spagettit használtam)
1 gerezd fokhagyma
Bazsalikom
1 dl fehérbor
1 chili paprika / chilipehely
Bacon (amennyi jólesik, több-kevesebb ízlés dolga)
Kis doboz koktélparadicsom
Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon forró sós vízben megfőzzük - hogy ne száradjon ki mire felhasználjuk miután leszűrtük permetezzük meg kis oliva olajjal, így nem fog összeszáradni.
Közben a cukkinit, brokkolit, póréhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy magas falú serpenyőben felhevítük kis olajat és megpirítjuk benne a bacont, majd hozzáadjuk a póréhagymát és fokhagymát. Miután picit megpároltuk adhatjuk hozzá a cukkinit és a brokkolit. Pár perc múlva a fehérbort és kis sót - figyeljünk, hogy a bacon eleve enged ki sót, így előtte kóstoljunk, hogy mennyi szükséges plusszban!
Lefedjük fedővel és egy jó 10 percet együtt pároljuk. Közben felvághatjuk a chilit, ha nem pelyhet használunk és azt is hozzáadhatjuk - ez egy nagyobb mennyiség, ha 1 db chili paprikát használunk elég csak a magházat kiszedni, az erek benne maradhatnak, pont kellemesen pikáns lesz tőle.
Mikor a brokkoli eléggé megpárolódott, akkor hozzá adhatjuk a közben félbevágott koktél paradicsomot és a bazsalikomot is. Itt opcionális ha picit még összeforraljuk a zöldségekkel, vagy inkább roppanósan hagyjuk - én szeretem, ha a paradicsom pici szaftot ereszt, így összeforralom egy 2 percig. Ezután vagy összekeverjük a tésztával, vagy raguként a tészta tetejére tálaljuk, de egy kis reszelt sajt igazán fel tudja dobni mindkét verziót!