Wine&Dine

A legeslegfinomabb mézeskalács recept

2018. december 10. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Közelednek az ünnepek, ezért arra gondoltunk, ezen a héten karácsonyi ételekkel fogunk foglalkozni, hogy ti is még jobban karácsonyi hangulatba kerüljetek. Számunkra ennek az ünnepnek az egyik legfontosabb összetevői a finom ételek, ezért úgy gondoltuk, hogy megmutatjuk nektek az egyik legtipikusabb karácsonyi süti, az íncsiklandó mézeskalács receptjét - ami természetesen a mi egyik legkedvencebb sütink is. Az általunk kipróbált megannyi túl kemény, vagy éppen túl puha, ízetlen, vagy akár morzsálódó mézeskalács recept után végre megtaláltuk A TÖKÉLETES receptet. Vigyázzatok, mert függőséget okoz! Saját tapasztalatból mondjuk…

A legeslegfinomabb mézeskalács hozzávalói:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg langyos méz
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 30 dkg kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2-3 evőkanál baracklekvár
  • 2 dl langyos tejben feloldott:
    • Kiskanálnyi szódabikarbóna
    • 2 dkg szalalkáli
  • 1-1 dkg őrölt:
    • szegfűszeg
    • fahéj
    • szerecsendió-virág
    • ánizs (Mi ehelyett a 4 fűszer helyett mézeskalács fűszerkeveréket szoktunk használni)
  • 1 citrom reszelt héja

(Karácsonyfadísznek is ugyanezt a receptet szoktuk használni, ilyenkor elég, ha csak 10 dkg vajat használtok. Ettől kicsit keményebb lesz a tészta)

Díszítőmáz hozzávalói:

1 felvert tojásfehérje és 10 dkg szitált porcukor. Ha sűríteni, vagy színezni szeretnétek, rizsliszttel és ételfestékkel tehetitek meg. Mi általában a boltban is kapható színezett cukormázakat, kis gyöngyöket, díszítőelemeket szoktuk használni.

Elkészítés:

A hozzávalókat 1 nappal előtte gyúrjátok össze, majd hűtőben, fóliába csomagolva pihentessétek. Elég lágy tészta lesz belőle, de ne aggódjatok, a hűtőben megkeményedik.

A nyújtásnál gyorsan kell vele dolgozni, különben ragad vagy sok lisztet vesz fel. A tésztát kb. 5 mm vastagra nyújtsátok, majd szaggassátok ki cuki, karácsonyi formákkal. Amikor a tepsibe teszitek, ügyeljetek rá, hogy hagyjatok ki helyet köztük, mert a mézeskalácsok nőni fognak sütés közben. A tetejüket pedig kenjétek meg tojással, hogy szép fényesek legyenek a kis mézeskalács figurák. A formáktól függően 4-5 tepsire való adag lesz majd.

Előmelegített sütőben 200 °C-on süssétek, így nagyon gyorsan elkészülnek.

Sok sikert kívánunk nektek az elkészítéshez és jó étvágyat! Ha pedig van nektek is bármilyen finom karácsonyi receptetek, amit megosztanátok velünk, küldjétek el Facebook oldalunkon

Képeink forrása:

Pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr3614465804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása