Jóból is megárt a sok, de mivel alapvetően vegán életmódot folytatunk, mellette igyekszünk gluténmentes recepteket ajánlani és törekszünk a szójamentes tanácsokra is. Így született meg ez a virsli recept is, mivel sok vegán társunk keresett megfelelő virslit a boltokban, de nem talált.
A virsli egy igazi kaméleon a receptek között. Lehet belőle sós party snack, reggeli, vacsi, tunkolható ezerféle szószba stb.
Amikor a vegán közösségekben recepteket keresnek a tagok, mindig kihívásként éljük meg, hogy segítsünk. Így volt ez most is.
Szeretünk kísérletezni a konyhában, így az elkészült virslire ezeket a tulajdonságokat nyugodtan ráírhatnánk, ha ez egy bolti termék lenne: (és persze ez most is igaz, így otthon elkészítve is)
- gluténmentes,
- szójamentes,
- gombamentes,
- hüvelyest nem tartalmaz,
- olajmentes
- és természetesen vegán.
Hozzávalók:
- 2,5 bögre víz (bögre=2,3dl)
- 10 szem mag nélküli aszalt szilva – nem lesz benne érezhető
- 1 teáskanál provance-i fűszer
- 1,5 evőkanál folyékony füst
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- 1,5 kiskanál fokhagymapor
- 1,5 kiskanál hagymapor
- 1 kiskanál fekete só
- fél kiskanál őrölt kömény
- fél kiskanál bors
- 1,5 kiskanál só
- negyed bögre (25g) (gluténmentes) zabpehelyliszt - akár kávédarálóval darálhatunk zabpehelyből
- 1/3 bögre (40g) darált dió
- 2 bögre (gluténmentes) zabpehely
- 12 db rizspapír – de enélkül is elkészíthető, csak más lesz az állaga, így kívül ropogós lesz
Elkészítés
- turmixoljuk le az aszalt szilvát 1 bögre vízzel magasfordulatos turmixgéppel, hogy teljesen sima legyen
- egy közepes lábasba öntsük bele
- tegyük hozzá a maradék vizet, és a fűszereket, sörélesztőpelyhet, jól keverjük össze, és forraljuk fel
- amikor forr, keverjük hozzá folyamatos kevergetés mellett a darált diót, a zabpehelylisztet, és a zabpelyhet
- alacsonyabb fokozaton addig főzzük, amíg a zabpehely megpuhul, és pépessé válik a masszánk – jó sűrű lesz, ne ijedjünk meg, kevergessük szorgalmasan, kb. 2-3 perc – majd tegyük félre hűlni – még igazítsunk a fűszerezésén, ha úgy érezzük
- ha kihűlt, hogy dolgozni tudunk vele, bevizezett kézzel formázzunk rudacskákat belőle, és helyezzük egy tálcára – olyan hosszút csináljunk, ami majd ráfér a rizspapírra - nekünk 12db lett
- most jöhet a rizspapírba csomagolás: (mártsuk langyos vízbe pár másodpercre a rizspapírt, helyezzük a tányérra, majd helyezzük a felső széléhez a kialakított „kolbászkánk”, tekerjük bele, a széleket behajtva – ha nincs rizspapír, ez a lépes kihagyható
- mi sütőben sütöttük kb. 30-35 percig 180 fokon, felvizezett ketchuppel lekenve - rizspapírral
- és anélkül is kipróbáltuk,- a rizspapíros állaga jobban emlékeztetett virslire, a „kabát nélküli” inkább fasírtos jellegű, de úgy is nagyon finom
- akik fogyasztanak olajakat, természetesen serpenyőben vagy sütőben is süthetik kevés olajjal
Érdekelnek vegán (és gluténmentes) receptek?
Várunk sok szeretettel kedves kis facebook csoportunkban, a Vegán receptek - Vegán blog -ban.