2020. jún 03.

Fagylaltsztori

írta: UnikornX
Fagylaltsztori

A fagyizás története

fagyi7_resize.jpg

Vajon mióta fogyaszthatunk fagyit? Kinek jutott először eszébe a "havat ízesíteni"?

Kis átgondolás után valószínűleg a fagylalt eredetét sokan az ipari forradalom tájékára datálnák, hiszen valamivel csak le kellett hűteni, illetve hidegen tartani fogyasztásig a hűsítő édességet. De hiszitek vagy sem, a fagyi (és jégkrém) ennél sokkal régebbre nyúlik vissza: valószínűleg először az ókori kínaiak fogyasztották, akik tejjel és gyümölcsökkel keverték a havat és jeget. A fagylalt ekkor még meglehetősen a tehetősek kiváltságos hűsítője volt.
Innen később Egyiptomba és a Római Birodalomba is eljutott a különleges desszert.

A történelem során számos híres alak rajongott a finom fagylaltért: Napóleon, Nagy Sándor és Nero császár sem vetette meg (az ő kedvenc kombója egyébként a hóval kevert rózsavíz volt, melyet mézzel édesítettek és gyümölccsel ízesítettek számára), Hippokratész pedig egyenesen gyógyírnek tartotta.
Marco Polo kínai útjáról visszatérve több fagylalt receptet is magával hozott.

Az első kávéház, mely' fagyit kínált, valószínűleg Párizsban nyílt meg, az ipari forradalommal pedig rohamosan kezdett elterjedni, egyre nagyobb népszerűséget szerezve. A XIX. század végére már minden jelentős kávézóban megtalálható volt a jeges finomság. Amerikába a XVIII. század végén jutott el a fagylalt receptje.

A XX. század elején, az ostya fagylalttölcsér feltalálásával a fagyi hordozhatóvá vált, ezzel csak tovább növelve népszerűségét. Ezt követően jelentek meg a pálcikás kiszerelésű, csomagolt változatai, azaz a jégkrémek is.

Magyarországra osztrák közvetítéssel jutott el a fagylalt. A XX. század elejére már minden szakácskönyvben megtalálhatóak voltak hozzá receptek. A felnőtteknek készített változatba gyakran alkoholt is kevertek (pl. bort, pezsgőt).

Az első igazi fagylalt itáliai eredetű. Készítőjének a palermói származású Francesco Procopio del Coltelli-t tartják, aki már nem havat, jeget használt fel alapanyagként, hanem hűtött edényben készítette el a hűs finomságot. (A mai fagylalt készítési technológia is innen származik.)

Napjaink egyik legkedveltebb jeges édessége, mely töretlen népszerűsége mellett egyre több és izgalmasabb kivitelben és ízkompozícióban kerül kínálásra kicsik és nagyok örömére.

fagyi5.jpg

Fotók: saját.

Szólj hozzá

fagylalt gyümölcs történet alkohol tej fotók fagyi recept kávéház kávézó eredet kínaiak jég ókor jégkrém ostya tölcsér Olaszország Magyarország Ausztria Párizs Napóleon Itália Hippokratész Nagy Sándor Nero Marco Polo olasz fagylalt Nero császár fagylalttölcsér pálcikás jégkrém Francesco Procopio del Coltelli Palermó