Angliában nagy hagyománya van az úgynevezett sajtos biscuit-eknek. Nem is csodálom, hiszen nagyon kevés munkával egy ízekben gazdag sós puffancsot készíthetünk. Az enyémbe most parmezán és roppanós, kisütött zsályalevél került.
20 darabhoz:
- 260 g liszt
- 1 ek sütőpor
- 1 tk só
- 170 g hideg, kockázott vaj
- 120 g ivós kefír
- 1 db tojás
- 75 g reszelt parmezán sajt
- 15 g friss zsálya levél
A lisztet, a sütőport és a sót nedves homok állagúra dolgozzuk a hideg vajjal, konyhagép segítségével. Mehet hozzá a kefír, a tojás és a parmezán is. Közben a zsálya leveleket forró olajban kisütjük, oldalanként 5 másodpercig sütve. Egy kis tálkába szedjük, megszórjuk egy csipet sóval és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a kezünkkel összemorzsoljuk és ezt is belekeverjük a puffancs tésztájába.
A tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd nagyjából 2 cm vékonyra kinyújtjuk. Lisztezett pogácsa szaggatóval korongokat szúrunk ki belőle és szilikonos sütőpapírra sorakoztatjuk őket, egymástól 2,5 cm távolságra. Egy elhabart egész tojással megkenjük mindegyik puffancs tetejét és betoljuk a 220 fokra előmelegített sütőbe, 14-17 percre, vagy amíg aranybarna lesz. A tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.