A kuglóf tökéletes választás ha nincs sok időd desszerttel bajlódni, nehéz technológiákkal ügyeskedni, de még is valami látványosat és nem mellesleg, finomat szeretnél.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 1 csipet só
- 80 g kandírozott narancs, apróra vágva
- 250 g szobahőmérsékletű vaj
- 150 g kristálycukor
- 1 tk vaníliaesszencia
- 3 db tojás
- 1 db narancs reszelt héja és leszűrt leve
- a díszítéshez: 90 g olvasztott csoki, 2 evőkanál metéltre vágott, kandírozott narancshéj
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és a kandírozott narancsot. Egy másik tálban a vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat is. Végül elkeverjük benne a narancs héját és levét.
A kuglófformát kivajazzok, kilisztezzük, majd beleegyengetjük a keveréket. 170°C-ra előmelegített sütőbe toljuk 40-45 percre, illetve tűpróbáig. Ha nagyon barnul a kuglóf, fedjük le sütőpapírral vagy alufóliával és úgy süssük tovább. Miután megsült, hagyjuk 10 percig állni a formában, majd rácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Végül megcsorgatjuk a csokoládéval és rusztikusan megszórjuk a kandírozott naranccsal.