Tökéletes, pihe-puha, ezerféleképpen variálható sörkifli a hétvégi bulik, házibulik és batyus bálok elengedhetetlen sörkorcsolyája.
nagyjából 25-30 darabhoz
A tésztához:
- 500 g liszt
- 250 g langyos tej
- 125 g étolaj
- fél evőkanál só
- 25 g friss élesztő
- csipet kristálycukor
- 100 g olvasztott vaj
A tetejére:
- a szórásnál bármelyik kedvenc hozzávalónkat használhatjuk, pl: szezámmag, köménymag, lenmag, reszelt sajt
A langyos tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt a cukor társaságában. Egy nagyobb keverőtálba mérjük a lisztet, a sót és az olajat, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Egy tálat finoman kilisztezünk, beletesszük a tésztát, letakarjuk és meleg helyen 1 óra alatt másfél-kétszeresére kelesztjük. Ez után három egyenlő cipóra osztjuk, mindegyikből nyújtunk egy kerek, 5 mm-es lapot. Minden lapot 8-10 cikkre osztunk éles késsel elvágva, megkenjük az egészet olvasztott vajjal és a cikkeket feltekerjük, mint egy kiflit. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, mehet rá a választott szóróanyagunk és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe, ahol aranybarnára sütjük 15-18 perc alatt.