Szotyi művek

Szotyi művek

Barackos áfonyás galette

2020. augusztus 14. - Szotyi művek

A pite, vagyis ebben az esetben a galette (ami lássuk be, kb pont ugyanaz, csak kicsit kevesebb vele az adminisztráció) számomra a tökéletes süti.

Minden benne van, ami a boldogsághoz kell: édes gyümölcs, omlós tészta, és - részemről - rendszerint valamilyen aromás növény a töltelékben, ami ebben az esetben ugyan csak menta volt, az is inkább dizájnelemként funkcionált, de azért kellett valami zöld is.

galette_4_of_4.jpg

galette_2_of_4.jpg

A hagyományos pitetésztához képest az utóbbi időben egy kevés teljes kiőrlésű liszt is kerül a tésztába, amitől enyhén diós íze lesz, illetve egy icipici ecet. Így sokkal omlósabb lesz a tészta, és valahogy sokkal kevésbé is szívja meg magát a töltelékből kifolyó nedvességgel.

A vajas tésztánál szintén nagyon fontos, - hogy a végeredmény isteni omlós legyen, - hogy hidegen dolgozz vele, vagyis miután elkészítetted a tésztát, egy órára mindenképpen tedd hűtőbe. Ezt a lépést nem tudod elsinkófálni (vagyis nem érdemes), viszont jó hír, hogy a kész tészta akár egy-két napot is simán elvan a hűtőben. Én pl mindig előző este szoktam bekeverni a pitetésztát, mint ahogy sütni szoktam.

Ha igazán hardcore-ban szeretnéd tolni, akkor, mikor összeraktad a galette-et, tedd be még fél órára a hűtőbe, mielőtt kisütöd. Pl úgy, hogy összerakod a pitét, és amíg bemelegszik a sütő, addig a pite a hűtőben hűsöl. Viszont ez nagyon leves töltelék esetében nem működik, mert a nyers tészta és a gyümölcslé annyira nem jó barátok ;)

hozzávalók:                    

a tésztához

250g liszt

50g teljes kiörlésű liszt

100g vaj

5 ek cukor

1 tk ecet

kb 50ml hideg víz

a töltelékhez

4 szem barack

1 marék áfonya

2 ek barnacukor

1 tojás a kenéshez + mandulalapok

A tészta hozzávalóit, a víz kivételével tedd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt őrölt morzsásra. Apránként adagold hozzá a vizet, amíg össze nem áll a tészta, de még nem ázik el. A tk liszt miatt több vizet vesz majd fel, mint a hagyományos pite-tészta esetében. Csomagold frissentartó fóliába, és mehet a hűtőbe.

A barackot most meg, vágd ketté, és szeleteld 1/2 cm-es szeletekre. Nyújtsd ki a tésztát egyenletesen, 1/2 cm vékonyra, olyan köralak-szerűre. Tudod, minél csámpásabb, annál rusztikusabbnak néz ki (maximalisták hátrányban :P), pakold rá a gyümölcsszeleteket kedved szerint úgy, hogy körben hagysz egy 4-5cm-es üres sávot. Ha elszánt vagy, akkor körkörösen, szépen elrendezve, egymást átfedve a szeletek, vagy úgy, ahogy én is: a fél barackokat kicsit a kezeddel ellapítva, a tésztára pakolva. Szórd rá az áfonyát, majd hintsd meg a barnacukorral. Hajtsd fel a széleket, kend meg a (tésztát) felvert tojással, és szórd meg a mandulalapokkal. Mehet a sütőpapírral bélelt tepsire, és (vagy a hűtőbe, vagy) a 190 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe, 30 percre. Süsd aranybarnára és ropogósra, majd tálald langyosan,mentával és

porcukorral megszórva, vagy

karamellel csurgatva, vaagy

egy gombóc vanília fagyival, de a legjobb, ha nem vagy visszafogott, és

dobsz rá egy gombóc fagyit, csurgatsz rá karamell szószt, és mégcsak véletlenül sem aggódsz a holnapon, miközben boldogan bekanalazod ;)

galette_3_of_4.jpg

 

süti beállítások módosítása