Sok az egyben recept: Ropogós granola

Nálam szinte mindig van itthon házi készítésű granola. Legalább ezerféleképpen készítettem már, keverve a különféle gabonákat és magvakat, variálva a fűszereket, így mindig változatos, sosem unom meg. Ráadásul a házi készítésű verzió összehasonlíthatatlanul finomabb a boltinál!
granola-4.jpg

granola-3.jpgMost két kedvenc verziómat mutatom meg: a fahéjasat és a kakaósat.

Quinoát illetve kölest is adtam hozzájuk – egyrészt azért, mert nagyon egészségesek, másrészt pedig viccesen mutatnak a kis pöttyök a kész granolában :)

Ezt az alapreceptet bátran variálhatod, arra figyelj csak, hogy kb. ugyanennyi sütés előtti keverékhez kb. ugyanennyi folyékony részt adj, de leírtam minden fontos tudnivalót a tippeknél is!

granola-1.jpg

Fahéjas granola

Hozzávalók 2 befőttesüvegnyi adaghoz

a sütés előtti keverékhez:
  • 350 g zab-, rozs- és búzapelyhet tartalmazó pehelykeverék  
  • 20 g puffasztott quinoa
  • 20 g napraforgó
  • 2 ek. lenmag
  • 3 ek. fahéj
  • 1/4 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • csipetnyi só
a folyékony keverékhez:
  • 100 g méz (a kevesebb magoshoz 90 g)
  • 0,5 dl olaj
sütés után:
  • 30 g aszalt vörösáfonya

Kakaós granola

Hozzávalók 2 befőttesüvegnyi adaghoz

a sütés előtti keverékhez:
  • 350 g zab-, rozs- és búzapelyhet tartalmazó pehelykeverék
  • 20 g puffasztott köles
  • 75 g földimogyoró durvára törve
  • 15 g tökmag
  • 3 ek. kakaó
  • 1/2 ek. fahéj
  • csipetnyi só

a folyékony keverékhez:

  • 100 g méz (a kevesebb magoshoz 90 g)
  • 0,5 dl olaj

sütés után:

  • 50 g mazsola

 

 

A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.

Vegyél elő egy nagy tepsit, és ebbe mérd bele a sütés előtti keverék hozzávalóit, keverd össze.

A mézet melegítsd fel, öntsd hozzá az olívaolajat, és kézi habverővel vagy villával keverd el (először nem akar majd keveredni, és semmi baj sincs akkor sem, ha nem lesz teljesen sima, csak próbáld meg minél egyenletesebbre keverni).

Öntsd ez is a tepsibe, és forgasd össze. Nem baj, ha néhány helyen összetapad (ezek a részek lesznek a legfinomabbak), de arra ügyelj, hogy ne maradjon benne száraz rész.

A sütőt hőlégkeveréses módra kapcsolva 15 perc alatt süsd készre, félidőben egyszer keverd át. (Ne lepődj meg, frissen még nem tökéletesen ropogós, de ahogy kihűl, szuper lesz majd!)

Várd meg, amíg kihűl, és utána add hozzá az aszalt gyümölcsöt.

Légmentesen záródó üvegben tárold.

 

Tippek:

  • Variáld a receptet kedved szerint – annyi a lényeg, hogy kb. ennyi sütés előtti részhez kb. ennyi folyékony részt keverj. Próbáld ki különböző gabonapelyhek és puffasztott gabonák, olajos magvak keverékét, játssz a fűszerekkel. Nyári hangulathoz jól illik a vanília és a liofilizált gyümölcs (ez utóbbit sütés után add hozzá), karácsony felé közeledve pedig fokozatosan emelheted a mézeskalácsfűszer arányát. Aszalt gyümölcsök mellett apróra vágott csokit (vagy csokicseppeket) is keverhetsz a granolához.
  • Ha nagyon figyelsz a cukorbevitelre, csökkentheted a méz mennyiségét – ne lepődj meg, ekkor kevesebb lesz a granolában a finoman összetapadós rész.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr9516479270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása