Nálam szinte mindig van itthon házi készítésű granola. Legalább ezerféleképpen készítettem már, keverve a különféle gabonákat és magvakat, variálva a fűszereket, így mindig változatos, sosem unom meg. Ráadásul a házi készítésű verzió összehasonlíthatatlanul finomabb a boltinál!
Most két kedvenc verziómat mutatom meg: a fahéjasat és a kakaósat.
Quinoát illetve kölest is adtam hozzájuk – egyrészt azért, mert nagyon egészségesek, másrészt pedig viccesen mutatnak a kis pöttyök a kész granolában :)
Ezt az alapreceptet bátran variálhatod, arra figyelj csak, hogy kb. ugyanennyi sütés előtti keverékhez kb. ugyanennyi folyékony részt adj, de leírtam minden fontos tudnivalót a tippeknél is!
Fahéjas granola
Hozzávalók 2 befőttesüvegnyi adaghoz
- 350 g zab-, rozs- és búzapelyhet tartalmazó pehelykeverék
- 20 g puffasztott quinoa
- 20 g napraforgó
- 2 ek. lenmag
- 3 ek. fahéj
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- csipetnyi só
- 100 g méz (a kevesebb magoshoz 90 g)
- 0,5 dl olaj
- 30 g aszalt vörösáfonya
Kakaós granola
Hozzávalók 2 befőttesüvegnyi adaghoz
- 350 g zab-, rozs- és búzapelyhet tartalmazó pehelykeverék
- 20 g puffasztott köles
- 75 g földimogyoró durvára törve
- 15 g tökmag
- 3 ek. kakaó
- 1/2 ek. fahéj
- csipetnyi só
a folyékony keverékhez:
- 100 g méz (a kevesebb magoshoz 90 g)
- 0,5 dl olaj
sütés után:
- 50 g mazsola
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
Vegyél elő egy nagy tepsit, és ebbe mérd bele a sütés előtti keverék hozzávalóit, keverd össze.
A mézet melegítsd fel, öntsd hozzá az olívaolajat, és kézi habverővel vagy villával keverd el (először nem akar majd keveredni, és semmi baj sincs akkor sem, ha nem lesz teljesen sima, csak próbáld meg minél egyenletesebbre keverni).
Öntsd ez is a tepsibe, és forgasd össze. Nem baj, ha néhány helyen összetapad (ezek a részek lesznek a legfinomabbak), de arra ügyelj, hogy ne maradjon benne száraz rész.
A sütőt hőlégkeveréses módra kapcsolva 15 perc alatt süsd készre, félidőben egyszer keverd át. (Ne lepődj meg, frissen még nem tökéletesen ropogós, de ahogy kihűl, szuper lesz majd!)
Várd meg, amíg kihűl, és utána add hozzá az aszalt gyümölcsöt.
Légmentesen záródó üvegben tárold.
Tippek:
- Variáld a receptet kedved szerint – annyi a lényeg, hogy kb. ennyi sütés előtti részhez kb. ennyi folyékony részt keverj. Próbáld ki különböző gabonapelyhek és puffasztott gabonák, olajos magvak keverékét, játssz a fűszerekkel. Nyári hangulathoz jól illik a vanília és a liofilizált gyümölcs (ez utóbbit sütés után add hozzá), karácsony felé közeledve pedig fokozatosan emelheted a mézeskalácsfűszer arányát. Aszalt gyümölcsök mellett apróra vágott csokit (vagy csokicseppeket) is keverhetsz a granolához.
- Ha nagyon figyelsz a cukorbevitelre, csökkentheted a méz mennyiségét – ne lepődj meg, ekkor kevesebb lesz a granolában a finoman összetapadós rész.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.