A tavaszi multisörös újdonságeső a Drehernél indult a Viper, hard seltzerrel, aztán a Borsodi is beszállt a két új ízesített ale-lel (Meggy és Gyömbér), és a Heineken sem sokat várt. A soproni gyár a Gösser márkát porolta le és az alkoholmentes vonalon a Naturzitrone kapott új ízesítést (áfonya-citrom), de ami minket sokkal jobban izgat, hogy a Sopronban főzött "magyar" Gösser, is megújult.
Ungarisches Gösser-sztori - Märzen - Spezial - Premium
A Gösser a magyar piacra a 80-as évek vége felé érkezett. Budapesten több márkakocsmát is nyitottak, és a magyar világostól elsavanyodott szájú népek boldogan tértek be ezekbe egy kis drága, divatos, nyugati sört iszogatni. Aztán a rendszerváltás után a Brau Union, az osztrák márkatulajdonos megvette a martfűi, a komáromi és a soproni sörgyárat, (a komáromit nemsokára be is zárta, a martfűit meg a közelmúltban szintén), és az idők során az eredeti osztrák Gösser lassan elmagyarosodott. Korábbi Gösser-tesztünkben már láttuk, hogy az Ausztriában a legelterjedtebb, "labanc" Gösser, a Märzen sokban más (jobb), mint Sopronban készülő magyar rokona, a Gösser Spezial.
Persze a tulajdonos Heineken védelmében tegyük hozzá, a Gösser Spezial annyira azért nem volt magyarosch, mint a Löwenbräu és a Spaten, hazai, olcsósított változatai, hogy kukoricát tegyenek bele, így ez a váltás a Premiumra nem hasonlítható a Dreher Classic - Dreher Gold "evolúcióhoz", ahol a kukorica elhagyása volt a megújulás elsődleges oka, bár a dobozon kiemelt szerepet kap a hívómondat: "100 % árpamaláta felhasználásával". De akkor a néven kívül mi a különbség, ami kóstolás előtt is szembetűnő?
Premium-nak főleg a csehek hívják a 12 Balling fokos lágereiket, megkülönböztetve a 11-es, könnyedebb, "ivósabb" daraboktól. ám sok hipermarket-lánc sajátmárkás lágereinél ez a 'Premium' amolyan mókusvakítós eposzi jelző, mint sok gagyisörön a kézműves. Spezial névvel a csehek már a 14 Balling fölötti fajsúlyosabb söröket illetik, és a német-osztrák sörkultúra is megkülönbözteti a sima lágerek mellett az erősebbre főzött Export és Spezial lágereket, amik akár 6% alkoholtartalmúak is lehetnek.
Mi van a dobozban?
A mi Gösser Spezialunk 5,1% alkoholtartalmából 5,0% maradt a Gösser Premiumban, más különbség kívülről nem nagyon látszik. Az összetevők (víz, árpamaláta, komló, komlókivonat + SZÉN-DIOXID???) és a szlogenek "Gut, besser, Gösser" illetve "Brautradition seit 1860" (ekkor vásárolta meg és csinált az elhagyott gössi kolostorépületből sörfőzdét Herr Max Kober grazi vállalkozó) is a régiek. Első blikkre olybá tűnik, hogy a 0,1% alkoholtartalom-változtatás egy kis jövedékiadó-spórolásban merül ki, hiszen így minden liter eladott Gösser után 1,6 Ft a gyárnál marad, ami pár millió forintot jelenthet évente a Heinekennek. A downsizing úgy látszik nem csak az autóiparban működik... De biztos, ami biztos, kóstoljuk össze a régi és az új Gössert, hátha valamelyik jobban esik, és akkor közelebb kerülünk a megfejtéshez. A teszten a már jól bevált BJCP szerint pontoztunk.
Gösser Spezial vs. Gösser Premium - Illat: A Spezial malátás, enyhén mézes, egész kellemes illat, virágosabb komlóillat, kis zöldséges keserű - 10/12 pont A Prémium szénsavas kesernyés illatában, a malátásságnak kószáló nyomai vannak csupán - 6/12 pont
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.