Sütés nélkül készül az angol kekszes csokicsoda
Csokoládés tiffin recept, minden földi jóval

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ami nekünk a sport szelet, az az angoloknak a csokoládé tiffin: egy sütés nélkül készíthető, értelemszerűen csokiból és kekszből álló édesség, amit ráadásul mindenki szeret, és bárki el tud készíteni. Tényleg.

Csakhogy, amíg a mi sport szeletünk a retró édesség házi utánzata, addig a csokis tiffin Angliában egy intézmény. Az angol-indiai időkből származik, és eredetileg egy könnyű étkezést takart, mára viszont már leginkább ezt az édességet értik alatta.

A darabokra tört kekszet, és minden földi jót összekeverik egy csokis-vajas-goldenszirupos masszával, jól behűtik, és amikor összeállt, vagy tesznek a tetejére tejszínes csokimázat, vagy nem. A lényeg, hogy a tiffin elmaradhatatlan összetevői a darabokra morzsolt keksz, a csoki és a vaj, de itt még nincs vége.

Ha egy kicsit értékesebbé szeretnénk tenni a sütinket, szabályosan kerülhet bele még mazsola, diófélék, és mindenféle, apróra vágott aszalt gyümölcs: vörösáfonya, cseresznye, sárgabarack, bármi. Tehetünk még bele puffasztott rizst, bár szerintem nem lesz tőle sem finomabb, sem értékesebb, de ha te szereted, belekeverheted azt is, miért ne?

Csokoládé tiffin

csoki tiffin

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 300 gramm jó minőségű étcsoki (keverhetsz bele egy kis tejcsokit is)
  • 100 gramm vaj
  • 140 gramm goldenszirup vagy méz
  • 250 gramm keksz
  • 250 gramm mazsola, aszalt gyümölcsök, diófélék
Recept idők

Elkészítés:

A vajat, a goldenszirupot (mézet) és az apróra tördelt csokit óvatosan összeolvasztjuk.

A kekszet egy nejlonzacskóban, sodrófával apró darabokra törjük, beletesszük egy nagy tálba, és hozzákeverjük a kicsire vágott aszalt gyümölcsöt és dióféléket, meg amit még szeretnénk. Elkeverjük.

Ehhez a keverékhez adjuk hozzá az olvasztott csokit, jól elkeverjük, és a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk.

Betesszük a hűtőszekrénybe, amíg jól össze nem áll az egész (ez pár órát igénybe fog venni), majd kiemeljük a sütit a sütőpapír segítségével a tepsiből, és szeleteljük.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük