SCHÖR-TE

Sörök, helyek, tesztek, beszámolók Bécsből és a világból

Itt a vörös, hol a vörös? Ott a kringer! Ottakringer / Gold Fassl Zwickl Rot

2019. július 17. 14:34 - BZ the original since 1974

schorte-blog-ottakringer-zwickl-rot-001.png

Első áldozatunkért nem kellett sokat sétálnunk, jelenlegi lakhelyünktől ugyanis két villamosmegállónyira található az Ottakringer sörgyára. Ez a hely majd külön is megér egy misét, de most maradjunk az egyik legosztrákabb, sőt legbécsibb sörfajtánál, aminek van Ottakringer verziója is: ez pedig a Zwickl, és abból is a vörös.

Persze mai tesztünk alanyának eredete német, a Zwickelbier ugyanis német találmány. Az előtag a Zwickelhahn az erjesztőtartályra szerelt speciális csapszerkezet neve, amelyet általában a tartály teljes magasságának harmadánál találunk - itt már nincs sem üledék, sem hab, legalábbis jó esetben, és ezen a csapon keresztül kóstolja meg a sörfőzőmester a készülő nedűt. A Zwickelbier általában (de nem mindig) alsó erjesztésű, visszafogott szénsavtartalmú, és általában egyszerre kesernyésebb és édesebb a normál lagernél, többek között a szűretlensége és magas élesztőtartalma okán. Pont ezért csapolva, vagy frissen az igazi.

Vörös zászló leng, lengeti a kevés szénsav

Az osztrák Zwickl ezekre az alapokra épít, a bécsi sörfőzdék egyik kedvelt, és kellően helyinek tartott alapköve. Létezik belőle "sima" és vörös, mindkettőt érdemes kipróbálni, ha az egykori császári városban jártok. Az Ottakringer egy ideig saját név alatt, majd a Gold Fassl márka alá átcsoportosítva készíti a Zwickl Rot sörét, ami az alapból is jellegzetes, egyszerre savanykás, kesernyés és épp egy picit édes Zwickl ízvilágot pont úgy bolondítja meg, mint ahogy a speciális malátázás folytán keletkező vöröses szín a kinézetet. Az íz ugyanis egy picit sötétebb, karamellásabb a világos tesónál, épp csak annyira, hogy egy kis extra testet kapjon.

Mivel a sörfajta sajátossága, hogy erős maláta- és élesztő-tartalommal bír, valamint a szűretlensége okán eleve viszonylag óvatos szénsavtartalommal rendelkezik, leginkább frissen, csapról fogyasztandó, üvegből már egy fokkal visszafogottabb az élmény, dobozos verzióban pedig eleve nem is forgalmazzák. Tipikus nyári sör, nem a nagyon lájtos fajtából, hanem abból, ami gyorsan és hidegen fogyasztva a keserű-savanyú tulajdonságok miatt remek szomjoltó. Viszont egymás után több korsó már elnehezíti az embert, semmiképp sem az a légies típus. Alkoholtartalma 5,2 százalékos, és érzésre sem tolakodó.

schorte-blog-ottakringer-zwickl-rot-002.png

A szakszerű csapolás után erős, tömör habot kapunk, ami inkább a sör ízeinek kesernyés részét hordozza, viszont a gyenge buborékfelhozatal miatt gyorsan le is apad. Összességében egy érdekes, jellegzetes, bár nem extrém módon kiemelkedő élmény, Bécsbe látogatóknak mindenképpen ajánlott kipróbálni - már csak azért is, mert Magyarországra az Ottakringertől csak a "sárga" alapváltozat jut el, az is leginkább dobozos formában, és aki csak ezt ismeri a gyártótól, nagyon kellemesen csalódhat a Zwickl Rot megkóstolása után.

Adatlap:

Név: Ottakringer Zwickl Rot (palackozva érdekes módon Gold Fassl logót kap)
Szín: enyhén vöröses világosbarna
Hab: erős és rugalmas, de gyorsan felszakadó
Illat: egyszerre kesernyés és édeskés, fűszeres csiklandozással
Íz: A jellegzetes, a savanykás-kesernyés-édeskés szentháromság közepén tanyázó Zwickl ízt manófülnyi karamell és csokoládé utóíz kíséri. Elsőre friss, de sokadik kortynál már a lager sörök nehézségéhez közelít, nem "gyorsan ledöntős" típus.
Alkotóelemek: árpa- és búzamaláta, komló, komlókivonat, élesztő, víz
Alkoholtartalom: 5,2%
Csapolt ár: 3,80 EUR
Teszt helye: Polka Dot, Bécs
Teszt időpontja: 2019.07.16.
Egyéb kiadások: üveges, 0,5l

schorte-blog-ottakringer-zwickl-rot-003.png

Értékelés:

Íz: 6/10
Külalak: 7/10
Extrák: -

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schorte.blog.hu/api/trackback/id/tr1314967878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása