A wrap-szerű ételek a legtöbb kultúrában megtalálhatóak Mexikótól a Közel-Keletig. A legismertebbek talán a tortillák és a piták megtöltése mindenféle földi jóval, ami viszont alacsonyabb szénhidtárttartalmú étrend esetén nem biztos, hogy feltétlen belefér (főleg a fehér búzalisztes változatok).
Van viszont egy közel nullkalóriás, mégis tápanyagban gazdag megoldás – ami nem más, mint a sushikhoz is használt nori (azaz vörösalga) lapok. Nemcsak egészséges, de izgalmas megoldás lehet a délutáni kajapakkos dobozokba, amit nagyon sokféleképpen meg lehet tölteni, és pár perc alatt kész is van.
Nálunk szokott kerülni bele
- füstölt lazac (szuper omega3 forrás)
- sült tofu
- avokádó
- csíra
- valamilyen zöld saláta (például madársaláta)
- zöldségek (uborka, cukkini, répa, paprika)
- humusz
- főtt tojás
Nagyon sok mindent elbír, úgyhogy tényleg csak a kreativitás és a képzelet szabhat határt - érdemes kísérletezni a különböző kombinációkkal.
Amire mindenképpen érdemes figyelni, hogy a nori lapok gazdagok ásványi anyagokban, így jódban is. Ez egyrészt jó(d), hiszen itthon elég gyakori probléma a jódhiányos táplálkozás (és ebből kifolyólag a pajzsmirigy megnagyobbodás, a golyva, valamint a pajzsmirigy alulműködés), másrészt viszont pajzsmirigy-problémkkal küzdők ezt mindenképpen tartsák szem előtt.
Naponta maximum 1-2 lap elfogyasztása ajánlott – egy fél lapba egyébként már annyi finomság pakolható, ami tökéletesen elég egy laktató és egészséges uzsonnához.
Még több egészséges kajatippért, ötletért és motivációért kövesd a blogot és az Insta-oldalamat is, ahol napi szinten frissülő tartalommal igyekszek segíteni mindenkinek, akit érdekel az egészséges és aktív életmód. Ha pedig úgy érzed, hogy elakadtál a kiegyensúlyozott táplálkozás és az életmódváltás útvesztőiben, keress bizalommal a sablonmentes@gmail.com email címen.